گفته میشود هفت تأمینکننده اپل که با آمازون و مایکروسافت نیز همکاری دارند، با نقض قوانین کار، از مسلمانان اویغور در اردوگاههای کار اجباری استفاده میکنند.
به گزارش گرداب، مدتی است که تأمینکنندگان چینی با اتهامهای زیادی در رابطه با استفاده از نیروی کار اجباری دستوپنجه نرم میکنند. به گزارش ۹To۵Mac، تاکنون بسیاری از تأمینکنندگان بزرگ، قوانین کار را نقض و توجه موشکافانهی دستگاههای نظارتی را به خود جلب کردهاند؛ مونتاژکنندههایی که محصولات دَهها شرکت را تأمین میکنند. در جدیدترین مورد گفته میشود هفت شرکت مرتبط با زنجیرهی تأمین اپل، مسلمانان اویغور را وادار به کار اجباری در اردوگاههایی شبیه به زندان کردهاند.
اسناد منتشرشده جزئیات نحوهی ارسال هزاران کارگر اویغور را از منطقهی بیشتر مسلماننشین سینجیانگ برای کار در هفت کارخانهی تأمینکننده محصولات اپل، گوگل، آمازون، مایکروسافت و ... شامل میشود. گروههای مدافع حقوق بشر شواهدی یافتهاند که نشان میدهد هفت تأمینکننده اپل در چین از طریق اجبار برنامههای کاهش فقر دولتی که مردم اویغور را هدف قرار میدهد، از کار اجباری استفاده میکنند.
در این گزارش آمده است که تأمینکنندگان در زندان و بازداشتگاههایی متصل به کارخانهی اصلی همراه با نگهبانان در برج دیدهبانی کار میکنند. یکی از شرکتهای متخلف Advanced-Connectek است که بیش از یک دَهه، اجزای حیاتی را برای رایانههای اپل تأمین میکند.
در تکمیل توصیف وضع اسفبار اویغورها، گفته میشود شرکت مذکور برای دو سال، کارخانهای را در داخل یک پارک صنعتی در حاشیه بیابانهای سینجیانگ، با کارگرانی اغلب اویغور اداره میکرد. پارک صنعتی با دیوار و نردههایی محصور شده است و تنها با یک راه ورود و خروج دارد.
در کنار پارک محوطه بزرگی وجود دارد که توسط یک محقق تصاویر ماهوارهای بهعنوان بازداشتگاه محل کار کارگران کارخانه شناخته میشود. محقق، ناتان روسر، از یک اندیشکده استرالیایی، میگوید تقریبا هیچ کارخانه دیگری در سینجیانگ بهجز پارکهای صنعتی که نیروی بازداشتشده در آنها وجود دارد، از این خصوصیات برخوردار نیستند.
همانطور که گفته شد، گروههای اطلاعاتی و حقوق بشر هفت شرکت را شناسایی کردهاند که قطعات دستگاه، پوششها و سرویسهای مونتاژ را به اپل ارائه میدهند و با اتهام کار اجباری مربوط به اویغورها و سایر اقلیتهای تحت ظلم در چین مواجه هستند. تحقیقات نشان میدهد که حداقل پنج شرکت، هزاران نفر از کارگران اقلیت اویغور و سایر اقلیتها را در سایتهای خاص کارخانه یا شرکتهای زیرمجموعهای که برای اپل کار میکردند، پذیرفتهاند.
بر اساس یافتههای اطلاعاتی که گروههای مدافع حقوق بشر پروژه شفافیت فناوری و دیدهبان کارگری چین به آنها کمک کرده و بهطور مستقل تجزیهوتحلیل کردهاند، نقش سینجیانگ در زنجیره تأمین شرکتهای فناوری بسیار فراتر از آن چیزی است که تصور میشد. کتی پاول در این باره میگوید:
شواهد حاکی از آن است که چگونه زنجیره تأمین اپل در چین در نقض مداوم حقوق بشر علیه اقلیتهای قومی از سینجیانگ نقش دارد.
همین تأمینکنندگان اجزای سازنده محصولات آمازون، گوگل، مایکروسافت و فیسبوک را تولید میکنند. از قضا، بسیاری از مستندات، عکسها و فیلمهای ارائهشده توسط مقامات دولت محلی در تلاش برای تحریف حقایق و خوب جلوه دادن پکن است. دولت چین ادعا میکند تمامی کارگران اویغور به دلخواه و انتخاب خود در آنجا هستند؛ اما فعالان حقوق بشر یقین دارند که گفتههای دولت چین کاملا به دور از حقیقت است.
درواقع راهی برای رضایت آگاهانه در سینجیانگ وجود ندارد؛ زیرا در غیر این صورت، کارگران با تهدید به بازداشت غیر قانونی مواجه میشوند. علاوه بر این دولت چین به گروههای حقوق بشر اجازه نمیدهد برای مصاحبه با کارگران و مشاهدهی وضعیت موجود به چین وارد شوند.
اپل در پاسخ میگوید بهعنوان بخشی از بازرسی منظم تأمینکنندگان خود، بهطور فعال بهدنبال شواهد مربوط به کار اجباری است؛ اما تاکنون هیچ موردی پیدا نکرده. گروههای مدافع حقوق بشر میگویند دلیل این است که کوپرتینوییها بهطور قابل توجهی به مصاحبه با کارگران که قادر به صحبت آزاد نیستند، اعتماد میکند.
اکنون بسیاری بر این باورند همکاری با تأمینکنندگان مستقر در سینجیانگ بدون پذیرش خطر شریک شدن در استفاده از نیروی کار اجباری غیر ممکن خواهد بود. غول فناوری کوپرتینو سابقهی زیادی در زمینهی تخلفهای کارگری دارد و گزارش اخیر حاکی از آن است که اپل حتی وقتی میداند مشکلی وجود دارد، از آن چشمپوشی میکند.