ایران در حوزه هوش مصنوعی و انتشار مقالات رتبه برتر را در میان کشورهای پیشروی غرب آسیا کسب کرده است.
به گزارش گرداب، هوش مصنوعی شبیهسازی فرآیندهای هوش انسانی توسط دستگاهها بهویژه سیستمهای کامپیوتری است. برنامههای کاربردی خاص هوش مصنوعی شامل سیستمهای متخصص، پردازش زبان طبیعی، تشخیص گفتار و چشمانداز ماشین میشود. هوش مصنوعی بهصورت لاینفک است و در زندگی مردم کاربرد بسیار زیادی دارد. همچنین هوش مصنوعی سهم زیادی در اقتصاد دیجیتال دارد.
ایران در حوزه هوش مصنوعی میان ۱۰ کشور برتر رتبه جهانی دارد. مطالعه نقشه راه ملی توسعه هوش مصنوعی از یک سال پیش در پژوهشکده فناوری اطلاعات و ارتباطات آغاز شد که تا پایان نوامبر ۲۰۲۱ بهطور رسمی به پایان رسید. ایران رتبه اول هوش مصنوعی را در غرب آسیا دارد.
ایران؛ کسب رتبه نهم در حوزه هوش مصنوعی
از سال ۲۰۰۹، «SIR»، رتبهبندی بینالمللی مؤسسات آموزشی و تحقیقاتی در سراسر جهان را بر اساس عملکرد آنها و تعداد مقالاتی که در نشریات معتبر بینالمللی منتشر کردهاند، نشان میدهد.
این مؤسسه، مؤسسات آموزش عالی و تحقیقاتی را بر اساس شاخصهایی مانند عملکرد تحقیقاتی، دستاوردهای نوآورانه و تأثیرات اجتماعی آنها رتبهبندی میکند. سالانه حدود ۵ هزار مؤسسه توسط SIR، رتبهبندی میشود. این مؤسسه اعلام کرد که دانشمندان ایرانی در سال ۲۰۱۸، به پیشرفت خود در زمینه هوش مصنوعی ادامه دادند.
ایران در حوزه هوش مصنوعی در میان ۱۵۵ کشور، رتبه نهم را نیز دارد. همچنین دبیر هیأت توسعه فناوریهای شناختی و علوم گفت: هوش مصنوعی در سالهای اخیر با توجه به توسعه فناوری اطلاعات، برنامههای کاربردی تلفن همراه، اینترنت، و... بازار غیرسختافزاری بزرگی پیدا کرده است.
دانشجویان ایرانی هم اکنون طرحهایی در دانشگاهها طراحی و اجرا میکنند که باعث جهش کشور در کاربردهای هوش مصنوعی شده است. دانشجویان ایرانی با تمام تلاش خود بهصورت فعال و به روز در این حوزه عمل میکنند و طرحهای آنها مربوط به گنجاندن فعالیتهای هوش مصنوعی در کسب و کارهای جدید است. اشتغال توسط هوش مصنوعی از دیگر مباحث داغ این روزهای کشور است.
هوش مصنوعی قصد دارد در آیندهای نهچندان دور تحولات عظیمی در سراسر جهان ایجاد کند. با استفاده از هوش مصنوعی زندگی انسانها راحتتر میشود. هوش مصنوعی قرار است مانند مربی در حوزه سلامت کاربرد داشته باشد و دادههای کارخانهها را نیز تجزیه و تحلیل کند. سرعت پیشرفت در حوزه هوش مصنوعی نشاندهنده جهش علمی بزرگ است. توسعه و پیشرفت این فناوری مستلزم فضایی مناسب است که شرکتهای دانشبنیان نقش پررنگی در این زمینه ایفا میکنند.
جایگاه بالای دانشگاههای ایران در جهان
یکی دیگر از مهمترین رتبهبندیهای جهانی که میتواند جایگاه دانشگاههای ایران را در علوم کامپیوتر، هوش مصنوعی، نرمافزار و روباتیک نشان دهد، رتبه جهانی علوم کامپیوتر است. این رتبهبندی دانشگاهها را در مناطق مختلف جهان دستهبندی میکند و تنها ۵۰ دانشگاه برتر در سراسر جان نیز نشان میدهد. همچنین این رتبهبندی معیارهای هر دانشگاه را میان سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۱ بررسی میکند. بر اساس برآوردها، دانشگاه صنعتی شریف، مؤسسه تحقیقات علوم بنیادی و دانشگاه علم و صنعت ایران در میان ۱۰۰ مؤسسه برتر آسیا در این حوزه قرار گرفتهاند.
ایران با آغاز دوره همهگیری کرونا برای بهبود مراقبتهای حیاتی از هوش مصنوعی استفاده کرد. شیوع کرونا چالش بزرگی برای سیستم مراقبتهای بهداشتی در سراسر جهان ایجاد کرده است؛ بنابراین دانشجویان ایرانی مطالعهای مبتنی بر هوش مصنوعی برای کاهش روند این بیماری انجام دادند. بر اساس دادههای بهدست آمده از سال ۱۹۹۷ تا ۲۰۱۷، ایران ۳۴ هزار و ۲۸ مقاله در حوزه هوش مصنوعی منتشر کرده است و رتبه چهاردهم جهان در حوزه هوش مصنوعی را به خود اختصاص داده است.
ایران رتبه اول هوش مصنوعی در غرب آسیا/ تشخیص سریع کرونا با هوش مصنوعی در ۲ دقیقه
همچنین محققان دانشگاه صنعتی شریف سیستمی به کمک هوش مصنوعی طراحی و توسعه دادند که میتواند ویروس کرونا را در چند دقیقه تشخیص دهد. این سیستم تشخیص از الگوریتمهای هوش مصنوعی از طریق سیتیاسکن قفسهسینه برای تشخیص کرونا در بیماران با دقت بسیار بالا یعنی ۹۷ درصد استفاده میکند.
علاوه بر این؛ سامانه ساخت ایران هم پیش از این با حضور معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری رونمایی شد. همچنین مدیر طرح و عضو کمیته هوش مصنوعی سازمان جهانی بهداشت گفت: این سیستم حتی در مواردی که ویروس توسط پزشک قابل تشخیص نیست، بسیار دقیق کار میکند. ایران در حوزه هوش مصنوعی و همچنین انتشار مقالات برتر در این زمینه رتبه بسیار بالایی در میان کشورهای پیشرو دارد و در آیندهای نزدیک به مراتب بالاتری دست پیدا میکند.