بررسیها نشان میدهد راهکار اساسی حفاظت از دادههای کشور، استقلال و حاکمیت ملی بر فضای سایبری، راه اندازی شبکه ملی اطلاعات است.
به گزارش گرداب؛ امروزه حفاظت از دادههای کشورها در فضای مجازی به عنوان اصل ثابت و لایتغیر مورد پذیرش جهانی قرار گرفته است و بسیاری از کشورها سعی میکنند از این دادهها حفاظت کنند و در این باره قوانین و مقررات سختگیرانهای وضع کرده اند که قانون حفاظت از دادههای اتحادیه اروپا از نمونههای بارز این قوانین است.
حفاظت از دادههای ملی با شبکه ملی اطلاعات
افزون بر قوانین، یکی دیگر از راهکارهای اساسی کشورهای پیشرفته برای حفاظت از دادهها در فضای مجازی، راه اندازی شبکه ملی اطلاعات است که راه اندازی این شبکه را میتوان در کشورهای مختلف دنیا مثل آمریکا، چین، روسیه، کره جنوبی، انگلیس، کره شمالی، آلمان و فرانسه مشاهده نمود.
درباره علت و چرایی توجه کشورهای مختلف به داشتن شبکه ملی اطلاعات سردار غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور با اشاره به اینکه شبکه ملی اطلاعات درواقع برنامهای با رویکرد جهانی به سمت ملیسازی فضای سایبری است، میگوید: هماکنون مدیریت فضای سایبری دنیا در همه سطوح و لایههای مدیریتی آن در اختیار آمریکا است همین موضوع باعث شده بسیاری از کشورهای دنیا از این نوع مالکیت و حاکمیت دولت آمریکا احساس خطر کنند؛ بنابراین هم آمریکاییها، هم اروپاییها، هم چینیها و سایر کشورها بهدنبال تعریف قلمرو ملی در فضای سایبری با راه اندازی شبکه ملی اطلاعات هستند.
همچنین سردار جلالی درباره ضرورت حفظ دادههای کشور با شبکه ملی اطلاعات تصریح میکند: هیچ کس دارایی و سرمایه خود را جایی نمیگذارد که همه به آن دسترسی داشته باشد و به طور طبیعی محلی امن را برای نگهداری پول خود انتخاب میکند. در فضای سایبری هم به چنین زیرساختی امن برای حفاظت از دادههای مردم نیاز داریم.
ایمنی شبکه سایبری کشور از بخشهای مختلفی تشکیل شده است که این قسمتها در کنار هم قلمرو سرزمینی فضای مجازی کشورهای را مختلف را ایجاد میکند. برای اداره و کنترل این قلمرو باید یک نظام حکمرانی تبیین و تعریف شود. اکنون همه دنیا بهدنبال تعریف نظام سایبری خودشان هستند و از همین رو اروپاییها مجموعه قوانین زیادی را برای مقابله با تأثیرگذاری مخرب شبکههای اجتماعی و رسانههای آمریکایی تصویب و اجرا کردهاند.
حاکمیت ملی بر دادهها با شبکه ملی اطلاعات
رسول جلیلی رئیس دانشگاه صنعتی شریف و عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی نیز با تاکید بر ضرورت شبکه ملی اطلاعات برای حفاظت از دادهها و اطلاعات کشور میگوید: در حال حاضر چارهای جز راهاندازی شبکه ملی اطلاعات نداریم و تا زمانی که این شبکه را در کشور نداشته باشیم، دادهها و اطلاعات موجود در فضای مجازی تحت حاکمیت ملی نیست و به زبان ساده کنترلی بر محتوای خود نداریم.
یعنی بخش فضای مجازی موجود در داخل کشور برای خودمان نیست. فضای مجازی فناوری مربوط به همه دنیاست و کاربران ایرانی نیز از بخشی از آن استفاده میکنند و برای تحقق حاکمیت ملی بر این فضای سایبری باید ابزار شبکه ملی اطلاعات بهکارگیری شود.
یکی دیگر از آثار ناگوار عدم توجه به تکمیل شبکه ملی اطلاعات در کشور، هدایت افکار عمومی توسط دشمنان است که در این باره سردار جلالی تصریح میکند: ۸۵ درصد شبکههای اجتماعی کشور تحت اشغال شبکههای خارجی است؛ که اثر آن، هدایت افکار عمومی علیه دولت و حکومت است.
مرکز داده گوشیهای هوشمند در داخل کشور نداریم
یکی از مواردی که درباره حفاظت از دادهها در کشور از اهمیت فوق العادهای برخوردار است، ضرورت داشتن مراکز داده در داخل کشور است که عدم توجه به این مساله حیاتی میتواند تهدیدی جدی برای امنیت کشور تلقی شود؛ در این باره رئیس سازمان پدافند غیرعامل با تأکید بر اینکه تمامی گوشیهای هوشمندی که در کشور است هیچ مرکز دادهای در ایران ندارند، میگوید: در ابتدا باید بدانیم که در دستگاههایی مثل گوشی هوشمند چه چیزی امنیت مردم را تهدید میکند؟ سختافزار مورد استفاده در گوشی، سیستمعامل، مکانیزمهای ذخیرهسازی دادههای منطقهای مواردی هستند که باید به دقت بررسی شده و تهدیدات موجود در آنها شناخته شود. هم اکنون نمیدانیم دادههای موجود در گوشیهای خارجی مورد استفاده مردم در سرورهای کدام کشور ذخیره میشود.
رئیس پدافند غیرعامل با اشاره بر اینکه ساخت و طراحی گوشیهای هوشمند بومی نقش بسیاری مهمی در تسلط بر دادههای ملی و حفاظت از آن دارد میگوید: در صورتی که انواع گوشی هوشمند را در کشور طراحی و فناوریهای مربوط به این دستگاهها نظیر سیستم عامل را بومیسازی کنیم تسلط بر دادههای ملی در اختیار خودمان است و بیتوجهی به حوزههای شناختی و افکار عمومی آسیبهای سنگینی را به کشور وارد میکند و اساس پیشگیری از چنین آسیبهایی استفاده از زیرساختهای بومی است.
شبکه ملی اطلاعات به معنای قطع اینترنت جهانی نیست
همچنین رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور با بیان اینکه داشتن شبکه ملی اطلاعات به منظور حفاظت از دادههای کشور در فضای مجازی به معنای قطع اینترنت جهانی نیست، تصریح میکند: اگر اینترنت جهانی را اقیانوس یا آبهای آزاد جهان فرض کنیم برای اینکه داراییهای (دادهها) خود را در فضایی امن نگه داریم خلیجی در این اقیانوس ایجاد کرده و با ساخت اسکله و بندر زیرساختی مطمئن برای حفظ داراییهای خود طراحی میکنیم.
قطعاً اگر آن خلیج و اسکله با آبهای آزاد ارتباط نداشته باشند ماهیت فعالیت به طور کامل اشتباه است. یعنی در شبکه ملی اطلاعات نیز عدم ارتباط با اینترنت جهانی امری بیمعنا است و حتماً باید با شبکه بینالمللی ارتباط داشته باشیم، ولی باید مراقبتهای لازم صورت گیرد.