در شبکههای خبری تقریبا از هر بیست خبر، یک خبر با تصاویر جعلی همراه است که به محتوا ارتباطی ندارد.
به گزارش گروه ترجمه گرداب، به گفته ایگور بدروف (Igor Bedrov)، متخصص امنیت اطلاعات، در شبکههای خبری تقریبا از هر بیست خبر، یک خبر با تصاویر جعلی همراه است که به محتوا مربوط نیست.
به عنوان مثال، این کارشناس به یکی از پستهای نیروی دریایی اوکراین در فیس بوک اشاره کرد که در ماه مارس منتشر شده و از انهدام یک جت جنگنده روسی خبر میدهد. متن این خبر با تصویری از سوختن هواپیما در هوا همراه است. با جستجوی تصاویر در گوگل مشخص شد که عکس مربوط به یک هواپیمای سرنگون شده در سال ۲۰۱۵ است.
به گفته او: «ساختن تصاویر جعلی با کیفیت بالا که بتوان آن را باور کرد به اندازه کافی سخت است. بنابراین، کسانی که اخبار کذب منتشر میکنند، اغلب از تصاویری استفاده میکنند که از قبل در وب موجود است».
وی افزود: «علاوه بر این که میتوان در گوگل و یاندکس (Yandex) به جستجوی تصاویر پرداخت، تعدادی سرویس دیگر نیز وجود دارد که با کمک آنها میتوان عکسهای جعلی دارای ساختار پیچیدهتر به عنوان مثال، تصاویر پردازش شده در فتوشاپ و ویرایشگرهای گرافیکی دیگر را تشخیص داد برنامههایی وجود دارد که امکان تشخیص قسمت اصلاح شده در تصویر اصلی را فراهم میکند.
سادهترین آنها به صورت آنلاین و رایگان است. به عنوان مثال، برنامه "Forensically" به تشخیص تغییرات، بررسی فرادادهها (Metadata) و دریافت اطلاعات در رابطه با زمان و مکان عکسبرداری کمک میکند».
بدروف همچنین به سرویس "Suncalc" اشاره کرد. این برنامه موقعیت خورشید را در آسمان نسبت به نقطه خاصی از نقشه و در زمانهای مختلف نمایش میدهد.
علاوه بر این اطلاعات دیگری مانند شدت تابش، ضریب محاسبه طول سایه و ... را نیز ارائه میدهد. با دانستن این اطلاعات و همچنین زمان و مکان عکاسی که در متادیتا یا شبکههای اجتماعی مشخص شده است، میتوان سایهها و موقعیت خورشید در عکس را باهم تطبیق داد و به واقعی یا غیر واقعی بودن عکس پی برد.