چگونه قربانی کلاهبرداری‌های آنلاین، ایمیلی و تلفنی نشویم؟

چگونه قربانی کلاهبرداری‌های آنلاین، ایمیلی و تلفنی نشویم؟
تاریخ انتشار : ۱۷ خرداد ۱۴۰۱

کلاهبرداران می‌توانند شناسه تماس‌گیرنده را پنهان کنند، بنابراین حتی اگر از شماره‌ای که می‌شناسید با شما تماس بگیرند، لزوماً نمی‌توان به آن اعتماد کرد.

"پایگاه رسانه‌ای گرداب جهت اطلاع و افزایش دانش و سواد فضای مجازی مخاطبان خود و به ویژه دانشجویان، پژوهشگران و تصمیم گیران، مقاله هایی را در این عرصه ترجمه و منتشر می‌‎کند. بدیهی است انتشار این مطالب، لزوما به معنای تایید محتوای آن نیست. "

به گزارش گرداب، کلاهبرداران سعی می‌کنند با تظاهر به این که پول نقد شما در معرض خطر است یا این که در شرف از دست دادن یک معامله‌ی بسیار عالی هستید، شما را وادار به انتقال سریع پول کنند. پل ماسکال، مدیر پیشگیری از کلاهبرداری و جرایم سایبری در UK Finance، می‌گوید: کلاهبرداران احساس «فوریت، اقتدار و کمبود» را برای اعمال فشار بر قربانیان ایجاد می‌کنند. طرح‌های آن‌ها اغلب به درستی کار می‌کنند «چون حواس‌مان پرت می‌شود، مثلاً در مدرسه یا در محل کار».

سازمان تجارت مالی یک کمپین ضد کلاهبرداری به نام Take Five دارد که به مصرف‌کنندگان توصیه می‌کند قبل از تحویل هر گونه پول یا اطلاعات شخصی خود اندکی صبر و فکر کنند.

اگر برای تصمیم‌گیری سریع تحت فشار هستید، لحظه‌ای را به ارزیابی موقعیت اختصاص دهید. فقط چند دقیقه مکث می‌تواند به شما در شناسایی یک کلاهبردار کمک کند. وقت گذاشتن برای بازخوانی یک پیام می‌تواند به شما کمک کند تا یک کلاهبرداری احتمالی را تشخیص دهید: یک متن تقلبی ممکن است شامل اشتباهات املایی باشد و یا یک ایمیل ممکن است از آدرسی کمی متفاوت با آدرس یک شخص یا شرکت قانونی برای شما ارسال شود.

همچنین همیشه در نظر داشته باشید که بانکی که در آن حساب دارید، هرگز با شما تماس نمی‌گیرد تا از شما بخواهد پول را به یک حساب جدید منتقل کنید، بنابراین در برابر هرگونه فشار تماس گیرنده برای انجام این کار مقاومت کنید.

علاوه بر این، همیشه برای سرمایه‌گذاری در یک شرکت و یا پیشنهاد، سوابق آن را به دقت بررسی کنید. وب‌سایت Get Safe Online یک ابزار جستجوگر دارد که به شما کمک می‌کند سریعاً دریابید که آیا یک صفحه احتمالاً قانونی است یا خیر. همچنین می‌توانید ثبت آنلاین شرکت‌های سرمایه‌گذاری تحت نظارت دولت را جستجو کنید.

افزون بر این، اخیراْ کلاهبرداران شیوه‌ی جدید را در پی گرفته‌اند. کلاهبرداران در واتس اپ وانمود می‌کنند که یکی از اعضای خانواده شما هستند و درخواست قرض گرفتن پول می‌کنند. اگر چنین پیامی دریافت کردید، به‌جای انتقال وجه، می‌توانید با صرف زمان برای تماس با عضو واقعی خانواده از طریق کانال دیگری، صحت آن را بررسی کنید.

پیوند‌های وبسایت‌ها را نادیده بگیرید
روی پیوند‌های موجود در متن یا ایمیل کلیک نکنید، حتی اگر به نظر می‌رسد پیام از طرف شرکت یا شخصی است که به آن اعتماد دارید. متأسفانه، همیشه راه‌های کلاهبرداری جدیدی وجود دارد که باید از آن‌ها آگاه بود، زیرا کلاهبرداران حرفه‌ای مرتباً تاکتیک‌های خود را برای فریب قربانیان به روز می‌کنند. ماسکال می‌گوید کلاهبرداری‌های مرتبط با بحران هزینه زندگی افزایش یافته است، به‌عنوان مثال، افرادی که وانمود می‌کنند عضو شورای محلی هستند، با شما تماس می‌گیرند تا ۱۵۰ پوند تخفیف مالیاتی شورا را به شما بدهند.

باید هر پیامی را که از طریق ایمیل دریافت می‌کنید و از شما می‌خواهند روی پیوندی کلیک کنید، حتی اگر کلاهبرداری نباشد، نادیده بگیرید تا زمانی که از قانونی بودن آن مطمئن شوید. اگر در مورد هویت تماس گیرنده مطمئن نیستید با شماره تلفن رسمی تماس بگیرید.

تماس‌های تلفنی
کلاهبرداران می‌توانند شناسه تماس‌گیرنده را پنهان کنند، بنابراین حتی اگر از شماره‌ای که می‌شناسید با شما تماس بگیرند، لزوماً نمی‌توان به آن اعتماد کرد. جعل شماره همچنین به آن‌ها اجازه می‌دهد تا زنجیره‌های متنی را با بانک شما تصاحب کنند.

اگر انتظار تماسی نداشتید و نمی‌توانید صد درصد مطمئن باشید که با چه کسی صحبت می‌کنید، فوراً تلفن را قطع کنید و شماره تلفن رسمی را پیدا کنید تا با آن‌ها تماس بگیرید. به همین ترتیب، اگر کسی از طریق پیامک یا ایمیل از شما درخواست پول کرد، یا به شما گفت که جزئیات پرداختش تغییر کرده است، حتی اگر کسی باشد که شما می‌شناسید، باید قبل از پرداخت با یک شماره قابل اعتماد با او تماس بگیرید.

تنظیمات امنیتی را بررسی کنید
اکثر کلاهبرداری‌ها حداقل تا حدی به صورت آنلاین اتفاق می‌افتد، بنابراین منطقی است که تنظیمات امنیتی خود را سخت‌تر کنید. اگر هکر‌ها به ایمیل‌ها یا پروفایل‌های رسانه‌های اجتماعی شما دسترسی پیدا کنند، می‌توانند اطلاعات شخصی را به دست آورند تا به آن‌ها کمک کند تا شما را متقاعد کنند که این کلاهبرداری قانونی است. این تاکتیک‌ها به وسیله‌ی کلاهبرداران صورت‌حساب استفاده می‌شود که ایمیل‌ها را برای رهگیری پیام‌های یک شخص مورد اعتماد، مانند وکیل هک می‌کنند. سپس آن‌ها می‌توانند رشته ایمیل را در اختیار بگیرند و سبک نوشتن آن را تقلید کنند تا کسی را متقاعد کنند که مبلغ زیادی پول را به یک حساب بانکی جدید منتقل کند.

افزون بر این، مطمئن شوید که رمز‌های عبور قوی در حساب‌های ایمیل و رسانه‌های اجتماعی خود دارید و از یک رمز عبور در بیش از یک حساب استفاده نکنید تا در معرض خطر قرار نگیرید. اگر در به خاطر سپردن گذرواژه‌ها مشکل دارید از یک برنامه مدیریت رمز عبور استفاده کنید.

با دقت پرداخت کنید
اگر به این نتیجه رسیده‌اید که شخصی که با او سر و کار دارید، فردی قانونی است، باید قبل از تحویل هر گونه پول یا اطلاعات شخصی محتاط باشید. برای مثال، می‌توانید ابتدا یک پوند را قبل از تماس با گیرنده مورد نظر برای بررسی این که آیا به حساب او رسیده است، انتقال دهید. بسیاری از بانک‌ها در صورتی که جزئیات حسابی که برای آن پول ارسال می‌کنید با اطلاعات موجود در پرونده مطابقت نداشته باشد به شما هشدار می‌دهند که می‌تواند به شما در جلوگیری از از دست دادن پول کمک کند. این هشدار تاییدیه دریافت کننده نامیده می‌شود و برای جلوگیری از تقلب و اشتباه طراحی شده است.

اگر هنگام خرید آنلاین از کارت اعتباری یا نقدی استفاده می‌کنید، اگر متوجه شدید که مورد کلاهبرداری قرار گرفته‌اید، می‌توانید از ارائه‌دهنده کارت خود درخواست استرداد وجه کنید. کاربران کارت اعتباری می‌توانند طبق قانون اعتبار مصرف کننده برای خرید‌های بین ۱۰۰ تا ۳۰۰۰۰ پوند ادعای بازگشت وجه داشته باشند.
هنگامی که در یک بازار آنلاین خرید می‌کنید، به عنوان مثال eBay از روش پرداخت رسمی ارائه شده به وسیله‌ی این پلتفرم استفاده کنید تا مطمئن شوید که در صورت بروز مشکل، تحت پوشش قانون هستید.

برای بعد از حادثه برنامه داشته باشید
بدانید اگر به طور تصادفی در معرض کلاهبرداری قرار گرفتید چه کاری انجام دهید. هر چه سریعتر عمل کنید، احتمال این که پول خود را پس بگیرید بیشتر می‌شود. فوراً با بانک خود تماس بگیرید، زیرا اگر هنوز پرداخت انجام نشده باشد، ممکن است بتوان خروج پول از حساب شما را مسدود کرد. بانک‌ها می‌توانند سعی کنند قبل از این که فرد کلاهبردار پول را به گردش درآورد، پول شما را از حساب تقلبی او پس بگیرند.

منبع: گاردین