رئیس سازمان فضایی گفت: ماهواره خیام یک ماهواره سنجنده است و کاربرد نظامی ندارد و برای ثبت تحولات زیست محیطی و کشاورزی استفاده میشود.
به گزارش گرداب، ۱۸ مرداد ۱۴۰۱ رخداد بزرگی برای صنعت فضایی کشور رقم خورد و ماهواره سنجش از دور متعلق به ایران بهنام «خیام» از پایگاه فضایی بایکونور قزاقستان توسط ماهوارهبر روسی سایوز ۲-۱ بی با موفقیت در مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین قرار گرفت. این ماهواره ۶۰۰ کیلوگرمی مجهز به دوربینی با تفکیک بهتر از یک متر است که کاربردهای متعددی برای صنعت فضایی ایران دارد و گام بلندی برای کاربردیسازی عرصه فضا در کشور بر پایه ماهواره با مالکیت ایرانی محسوب میشود.
در همین راستا رئیس سازمان فضایی با بیان اینکه ماهواره خیام یک ماهواره سنجنده است و نه نظامی، از دریافت تصاویر این ماهواره و نیاز به کالیبره شدنشان برای بهرهوری از ماهواره خیام خبر داد. او پیشتر نیز در نشست خبری با اصحاب رسانه و گفتگوهای دیگر به کارکرد غیرنظامی خیام تاکید کرده بود.
سالاریه در پخش زنده برنامه صبحبخیر ایران با اشاره به عملکرد سازمان فضایی کشور طی سالهای گذشته به تشریح روند توسعه و رشد این سازمان اشاره کرد و گفت: «ماهواره خیام هیچ بهرهوری نظامی ندارد و بخش نظامی کشور توان و دانش کافی در راستای اهداف خود را دارد و نیازی به استفاده از سنجنده خیام در بخش نظامی وجود ندارد.»
به گفته رئیس سازمان فضایی کشور این سازمان کار خود را از دریافت تصاویر با وضوح چند ده متر شروع کرده و حالا این فاصله به ۵ متر رسیده است. او تاکید داشته از همین رو و از آنجایی که امکان سنجش یک متر در سازمان فضایی ایران وجود نداشت، ماهواره خیام با همکاری شرکتهای خارجی به مدار وارد شد.
سالاریه با اشاره به اینکه خیام یک ماهواره سنجشی با دقت یک متر است، گفت: «طراحی مفهومی خیام توسط محققین ایران انجام شد. در پی مذاکرات هم یک شرکت توانمند شناسایی شد و اقدام به همکاری برای ساخت این ماهواره انجام شد.»
سالاریه با تاکید بر اینکه فرایندهای مختلفی در ماههای اول قرار گرفتن ماهواره در مدار انجام میشود، به بحث کالیبراسیون اشاره کرد و گفت: «به زودی تصاویر کالیبره شده در دسترس قرار خواهند گرفت.»
رئیس سازمان فضایی کشور با اشاره به اینکه ماهوارههای سنجشی در ارتفاع پایینی قرار دارند، گفت: «خیام در فاصله ۵۰۰ کیلومتری زمین قرار دارد. این فاصله مناسبترین فاصله برای ثبت تصاویر با کیفیت از زمین است.»
به گفته او طیف تصویربرداری که انجام میدهند از کشاورزی تا برآورود منابع آبی و مباحث مربوط به محیط زیست و کانونهای گرد و غبار و پایش سیل و براورد خرابیهای حاصل از سیل و زلزله کمک قابل توجهی خواهد کرد.
او در این برنامه با تاکید بر اینکه ماهواره خیام هیچ کاربرد نظامی ندارد و در اختیار وزارت ارتباطات قرار دارد، گفت: «ماهوارههای سنجشی کمک قابل توجهی به رصد زمین و تغییرات زیست محیطی میکند. در حال حاضر هم بدون اشراف از فضا روی زمین حکمرانی دشوار است. مسائلی مثل براورد کاشت گندم یا حتی آفتها را با استفاده از ماهوارههای سنجشی میتوان بررسی کرد.»
رئیس سازمان فضایی همچنین به پیشرفتهایی که در بخش نظامی انجام شده اشاره کرد و گفت: «طبیعتا بخش نظامی کشور نیازی ندارد به ماهواره خیام ورود کند.»