فعالیت ۱۶۹۴ مجموعه دانش‌بنیان در حوزه ماشین‌آلات

فعالیت ۱۶۹۴ مجموعه دانش‌بنیان در حوزه ماشین‌آلات
تاریخ انتشار : ۱۳ دی ۱۴۰۱

توسعه بازار بومی تجهیزات و ماشین‌آلات کاربردی در خطوط تولید یکی از ماموریت‌هایی است که معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان بر تحقق آن اهتمام جدی دارد.

به گزارش گرداب، چون این صنعت زیربنایی در دنیا به عنوان یکی از نماد‌های اصلی و شاخص مهمی برای توسعه یافتگی صنعتی شناخته می‌شود؛ به همین دلیل همه کشور‌ها در تلاش هستند تا با خوداتکایی در این حوزه؛ توانمندی‌های بومی و داخلی خود را در این عرصه ارتقا دهند.

این کار ضمن تامین نیاز داخلی کشورها، توان رقابتی شرکت‌ها و بنگاه‌های تخصصی و فنی تولید این دستگاه‌های گران قیمت و پرهزینه وارداتی را هم افزایش می‌دهد و آن‌ها می‌توانند با عرض اندام درست در بازار‌های جهانی؛ ارزش افزوده خوب و قابل توجهی را به کشورشان تزریق کنند.

در ایران هم روند توسعه خطوط تولید این دستگاه‌ها با شکل‌گیری زیست بوم فناوری و نوآوری جدی‌تر شد و امروز ۱۶۹۴ مجموعه دانش‌بنیان ثبت شده به دنبال تولید این محصولات و فروش و عرضه آن‌ها به بازار‌های داخلی و جهانی هستند. تجهیزات و ماشین‌آلات پیشرفته‌ای که در جهش تولید نقش‌آفرینی می‌کنند و در صنایع مختلف به عنوان ابزار‌هایی کاربردی به کار می‌روند.

مرکز شرکت‌ها و موسسات دانش‌بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری نیز با حمایت از این مجموعه‌ها در ثبت شرکت، تولید محصول و ارائه خدمات برای تسهیل تجاری‌سازی تولیدات؛ به روند بومی‌سازی این تجهیزات سرعت و وجهه بیشتری داده است تا صنایع و بازار هدف برای تامین نیاز‌های خود به این شرکت‌ها مراجعه کنند.

«تولید کالا در حوزه فناوری‌های بالا یا متوسط به بالا»، در حال تولید بودن یا حداقل عرضه محصول در حد نمونه آزمایشگاهی (با قابلیت بررسی فنی)» و «ارائه مستندات برای انجام تحقیق و توسعه تولید محصول»؛ مهم‌ترین معیار‌هایی است که برای ارزیابی فناورانه بودن محصولات از سوی مرکز مدنظر قرار دارد.

در حال حاضر با اعمال این معیار‌ها و انجام بررسی‌های تخصصی، تاکنون ۱۶۹۴ محصول فناورانه در حوزه‌هایی، چون «تجهیزات ساخت و تولید مواد و قطعات فلزی، سرامیکی، پلمیری و کامپوزیتی»، «تجهیزات اختصاصی تولید نانومواد»، «ماشین‌های دوار و تجهیزات وابسته»، «ماشین‌آلات و تجهیزات پیشرفته صنعت نفت و گاز»، «تجهیزات پیشرفته حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر»، «تجهیزات پیشرفته هسته‌ای»، «هواگردها، تجهیزات و سازه‌های هوافضا»، «سامانه‌ها، تجهیزات و عملگر‌های پیشرفته هیدرولیکی و پنوماتیکی»، «شبیه‌ساز‌های پیشرفته»، «تجهیزات پیشرفته سایز حوزه‌ها»، «خدمات آزمایشگاهی و طراحی مهندسی» و «تجهیزات آزمایشگاهی و تجهیزات تست و آزمون (کنترل کیفی)» تولید شده و به ثبت رسیده است.