Gerdab.IR | گرداب

راه‌اندازی نظام اپراتور‌های هوشمندسازی در کشور تا یک سال آینده

راه‌اندازی نظام اپراتور‌های هوشمندسازی در کشور تا یک سال آینده
تاریخ انتشار : ۰۵ دی ۱۴۰۲

رییس پژوهشکده فناوری اطلاعات پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران از راه‌اندازی نظام اپراتور‌های هوشمندسازی در کشور تا یک سال آینده خبر داد.

به گزارش گرداب، دکتر احسان آریانیان در خصوص راه اندازی اپراتور‌های هوشمند سازی گفت: پژوهشکده فناوری اطلاعات پژوهشگاه در حال اجرای پروژه طراحی و راه اندازی نظام اپراتور‌های هوشمندسازی در کشور است که تا سال آینده دستاورد‌های آن نمایان خواهد شد.

وی خاستگاه اپراتور‌های هوشمندسازی را تحول دیجیتال دانست و افزود: صنعت نسل ۴.۰ که به عنوان انقلاب صنعتی چهارم نیز شناخته می‌شود، تغییرات اساسی در شیوه‌های سنتی ایجاد و در نتیجه بخش تولید را به طور کلی متحول کرده است. در این مرحله از صنعت، فناوری‌های نوظهور (و بالقوه برافکن) مانند هوش مصنوعی، رایانش ابری، کلان داده‌ها، دوقلوی دیجیتال و اینترنت صنعتی اشیا (IIoT)، صنایع را قادر می‌سازد تا کارایی کارخانه و کیفیت و پایداری محصول را افزایش، ایمنی کارگران را بهبود و رشد صنعتی را تسریع کنند.

رئیس پژوهشکده فناوری اطلاعات پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران گفت: این در حالی است که دنیا از صنعت نسل ۴ نیز عبور کرده و در برخی از کشور‌ها صنعت نسل ۵ با توجه به موضوعات اجتماعی و زیست‌محیطی و نوآوری‌های مسوولانه همزمان با افزایش بهره‌وری یا به حداکثر رساندن سود و همچنین افزایش رفاه در صنایع در حال پیاده سازی و اجرا است.

آریانیان ادامه داد: اگر این مرحله از توسعه صنعتی کشور را با عنوان هوشمندسازی صنایع نامگذاری کنیم، می‌توان اعلام کرد که پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات به نمایندگی از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و با حمایت ایشان، در حال پیگیری برای توسعه شرکت‌هایی توانمند در کشور جهت رفع نیاز صنایع بزرگ کشور می‌باشد که به نام "اپراتور‌های هوشمند سازی" شناخته خواهند شد و مسؤولیت آن‌ها هوشمند سازی صنایع کشور خواهد بود.

وی افزود: صنایع مختلف مانند صنعت کشاورزی، اکتشاف و استخراج معادن، صنایع حوزه سلامت و بهداشت، صنایع حمل و نقل، صنعت نفت و گاز و به طور کلی تمام صنایع معظم و پرکاربرد دنیا درگیر انقلاب صنعتی چهارم شده اند و فناوری‌های نوظهور صدرالاشاره می‌توانند بنیادی جدید برای هرکدام از صنایع ایجاد کنند که میزان بهره وری و سرعت دسترسی به محصول را افزایش و در عین حال هزینه و ریسک آن را کاهش می‌دهد. در این راستا، موضوع هوشمند سازی صنایع در دنیا مطرح شده که در کشور ما هم این موضوع در حال پیگیری است.

آریانیان تصریح کرد: به طور مثال صنایع بزرگی مانند صنعت فولاد، آلومینیوم و مس و همچنین برداشت آن‌ها و انواع صنایع دیگر وجود دارند که این صنایع باید به سمت هوشمند سازی پیش بروند و بتوانند ارتقا بهره وری داشته باشند و در حال حاضر درکشورما این شرکت‌های بزرگ صنعتی مثل فولاد مبارکه اصفهان و یا شرکت مس، اپراتور‌های مخابراتی و مانند اینها، نیازمند واسطه‌هایی هستند که بتوانند هوشمندسازی را در این شرکت‌ها پیاده سازی کنند و این واسطه‌ها به نام اپراتور‌های هوشمند سازی شناخته می‌شوند.

وی افزود: توسعه نظام اپراتور‌های هوشمند سازی به معنای صدور مجوز یا ایجاد اپراتور‌هایی مثل اپراتور‌های تلفن همراه نیست. بلکه در اینجا منظور این است که ابتدا شرکت‌های توانمند موجود در کشور در حوزه هوشمندسازی شناسایی شده و سپس به روش‌های مقتضی حمایت می‌شوند تا آنقدر توانمند شوند که بتوانند نیاز صنایع بزرگ کشور برای سیر در مراحل تحول دیجیتال و هوشمندسازی را تأمین کنند. به همین منظور هم اکنون طراحی نظام اپراتور‌های هوشمند سازی، شناسایی توانمندی‌ها و نیازمندی‌های کشور در حال انجام و آئین نامه ساز وکار‌های لازم برای حمایت از این شرکت‌ها در قالب پروژه‌ای پژوهشی در پژوهشکده فناوری اطلاعات پژوهشگاه درحال اجرا است.

رئیس پژوهشکده فناوری اطلاعات پژوهشگاه ارتباطات و فناری اطلاعات ایران ادامه داد: حمایت‌های تشویقی و معافیت‌های مالیاتی / بیمه‌ای در حال آماده شدن هستند تا درنهایت شرکت‌های توانمندی به وجود بیاید تا بتواند نیاز هوشمندسازی صنایع کشور را مرتفع کنند و این نظام در حال طراحی است که امیدواریم تا یک سال آینده این اپراتور‌های هوشمند سازی و به دنبال آن آزمایشگاه‌های مناسب ارزیابی اپراتور‌های هوشمند سازی در کشور ایجاد شود.

وی در پایان در خصوص راه اندازی آزمایشگاه اپراتور‌های هوشمند سازی گفت: آزمایشگاه اپراتور‌های هوشمند سازی هم در برنامه پژوهشکده فناوری اطلاعات پژوهشگاه قرار دارد که مأموریت آن ارزیابی توانمندی شرکت‌ها در حوزه هوشمند سازی و اعتبار بخشی به آن‌ها است. به بیان دیگر، منظور نهایی در این آزمایشگاه، تدوین نظام ارزیابی است که منتج به صحت سنجی و اعتبار بخشی به این شرکت‌های توانمند در حوزه هوشمندسازی در زیست بوم صنعت و فناوری کشور می‌شود.