گرداب- اینترنت مکانی گسترده برای کودکان است تا بیاموزند، سرگرم شوند، با دوستان مدرسه گپ بزنند و به مکاشفه بپردازند، اما درست همانند دنیای واقعی میتواند برای کودکان خطرناک باشد. در ادامه به برخی راهکارهای مصون نگاه داشتن کودکان در فضای آلوده اینترنتی میپردازیم.
فضای رایانهای تکههای تقریباً نامحدودی از فرهنگ و یادگیری را ارائه میدهد و پرورشگاهی برای رشد و گسترش ذهن جوانان است. این فضا منبع دانش و محل تکامل ایدههای تازه بوده و مانند منبعی وافر از سرگرمیهای شگفت انگیز در یک جهان مجازی است؛ جهانی که شخص میتواند با سهولتی جادویی تقریباً هر چیزی را با فشار یک انگشت افسون کند.
با وجود همه اینها، فضای مجازی، چالشهای جدی را خصوصاً برای کودکان و نوجوانان ایجاد کرده است. همانطور که کودکان در جهان گسترده آنلاین مشارکت میکنند، چیزهایی را که به این جهان ارسال شده مشاهده میکنند، وارد اتاقهای گپ و گفت اینترنتی میشوند و یا به عضویت شبکههای اجتماعی در میآیند، به راحتی در معرض عناصر اجتماعی که در جهان واقعی از آنها اجتناب میشوند نیز قرار میگیرند که این مسئله لزوم آگاهی و نظارت والدین را برای استفاده کودکان از این فضا ضروری میسازد.
هم اکنون استفاده از سیستمهای کامپیوتری نگرانیهایی را برای والدین به همراه داشته به خصوص زمانی که صحبت از اینترنت میشود این نگرانیها چند برابر میشود. چرا که استفاده نادرست فرزندان از برنامههای رایانهای و اینترنت آسیبهای جدی را برای آنها به همراه دارد که والدین باید در جهت پیشگیری از این آسیبهای جدی نکاتی را قبل از اتصال فرزندان خود به این شبکه مجازی رعایت کنند.
نکاتی برای حفظ امنیت کودکان در محیط اینترنتاگرچه اینترنت مکانی گسترده برای کودکان است تا بیاموزند و سرگرم شوند، اما این مکان میتواند برای آنها خطرناک باشد. برای اعمال نظارت بر کار آنها والدین میتوانند از نرم افزارهایی برای محدود کردن دامنه کاری کودکان استفاده کنند و یا اقداماتی از جمله تنظیمات کنترل دستی در ویندوز و در مرورگرهای اینترنت اکسپلورر و فایرفاکس انجام دهند.
والدین برای حفاظت و کنترل فرزندان خود میتوانند از نرم افزارهای مختلفی استفاده کنند که یکی از آنها Safefamilies است که به وسیله آن والدین قادر به کنترل فرزندان خود در هنگام کار با کامپیوتر خواهند بود. با این نرم افزار میتوان دسترسی کودکان را بر اساس سن آنها تعریف و گزارش فعالیت آنها را در محیط اینترنت مشاهده کرد.
برای حفاظت کودکان در دنیای اینترنت از نوشتهها، سایتها و موارد غیراخلاقی همچنین میتوان از نرم افزارهایی برای محدود کردن فعالیت آنها نیز استفاده کرد که این نرم افزارها در بیشتر مواقع از طریق کامپیوتر سرویس دهنده- سرور- اعمال میشود. اما گاهی اوقات نیز بر روی کامپیوتر سرویس گیرنده قابل نصب خواهند بود.
ضرورت استفاده از نرم افزار فیلترینگ خانگینرمافزار فیلترینگ خانگی نیز با نام "نظارت والدین بر مصرف اینترنت" با امکان دانلود رایگان در وبگاه دبیرخانه شورایعالی اطلاعرسانی ارائه شده که هدف از ویرایش آن رهنمود خانوادهها و فرهنگسازی استفاده از فضای اینترنت عنوان شده است.
واسط کاربری کامل نرمافزار و نصب آن بدون نیاز به اعمال تغییرات در سیستم عامل و سازگاری با ویروس یابها از جمله قابلیتهای این نرم افزار است که میتوان به محافظت از غیرفعال کردن، از نصب درآوردن و تغییر تنظیمات نرمافزار به صورت غیرمجاز از سوی کودکان نیز به عنوان دیگر قابلیتهای آن اشاره کرد.
اجزای این برنامه از دید والدین، تعریف فرزندان، امکان انتخاب محدوده سنی برای فرزندان، کنترل تصاویر با استفاده از روشهای مبتنی بر هوش مصنوعی، امکان تعیین زمان استفاده، امکان تغییر پیامها از سوی والدین، ارائه گزارشات، امکان اعمال تنظیمات دلخواه و تغییر رمز عبور اصلی است.
یک سوم فضای اینترنت در تسخیر سایتهای غیراخلاقیشرکت Optenet که در زمینه تولید ابزارهای فیلترینگ برای کنترل دسترسی کودکان به اینترنت فعالیت میکند، در گزارش جدید خود اعلام کرده که بیش از یک سوم اینترنت را سایتهای غیراخلاقی تشکیل میدهند که میتوانند آسیبهای فراوانی به کودکان وارد کنند.
شرکت Optenet بهتازگی میلیونها آدرس اینترنتی را مورد بررسی قرار داده تا آمار دقیقی از تعداد سایتهای غیراخلاقی و دیگر سایتهای اینترنتی به دست آورد.
بر اساس نتایج حاصل از مطالعه این شرکت نرمافزاری،
از کل اینترنت بیش از ۳۷ درصد سایتها با موضوعات غیراخلاقی فعالیت میکنند. تعداد سایتهای اینترنتی ارائه دهنده خدمات بازیهای آنلاین طی یک سال گذشته ۲۱۲ درصد افزایش یافته و نیز
سایتهای حاوی بخشهای خشونتآمیز ۱۰ درصد بیشتر شده که این امر هشداری برای استفاده بدون کنترل کودکان از اینترنت است.
در همین حال کارشناسان معتقدند زمانی که بیش از یک سوم اینترنت را سایتهای مستهجن تشکیل دادهاند و در عین حال آگاهی کودکان و نوجوانان برای دسترسی آسان به این سایتها روز به روز افزایش مییابد، لزوم دقت و کنترل خانوادهها برای کاهش ورود به این سایتهای اینترنتی از سوی کودکان ضروری خواهد بود.
معصومه بخشیپور
منبع:
مهر