آینده اقتصادی و سیاسی آمریکا با تکیه بر هوش مصنوعی که حتی نزدیکان ترامپ مثل ایلان ماسک هم به آن امیدی ندارند نامعلوم است و شاید برای قضاوت کمی زود باشد...
روند توسعه هوش مصنوعی و توجه سیاستمداران آمریکایی به آن یکی از موضوعات قابل توجه و مهم در دنیای دیجیتال است. دموکراتها با این پدیده برخورد محافظهکارانهتری دارند و حتی در دوران ریاست جمهوری بایدن محدودیتهای زیادی برایش قایل شدند چراکه معتقدند دموکراسی را زیر سوال میبرد و مردم تحت تاثیر اطلاعات فیک و مغرضانه قرار میگیرند و نمیتوانند حقیقت را از محتوای فیک تشخیص دهند.
البته که نظر دموکراتها اشتباه نبود و طبق تجربهای که در انتخابات گذشته داشتند چنین قوانین محدود کنندهای وضع کردند.
در سال ۲۰۲۳، هوش مصنوعی (AI) وارد عرصه سیاست شد، وقتی که «جو بایدن» به طور رسمی مبارزات انتخاباتی خود برای ورود دوباره به کاخ سفید را آغاز کرد. در همان روزها کمیته ملی جمهوریخواهان (RNC) با انتشار یک کلیپ ۳۰ ثانیهای تصورات بسیاری از مردم را بهم ریخت. این کلیپ تصویری تیره و تار از چهار سال آینده با ریاستجمهوری بایدن ارائه میداد که منجر به افزایش جرم، مرزهای رها شده، جنگ با چین و فروپاشی اقتصادی شده بود.
این آگهی تبلیغاتی اولین مورد از نوع خود بود که تصاویر آن را به طور کامل هوش مصنوعی ساخته بود. کمیته ملی جمهوریخواهان در مورد استفاده از هوش مصنوعی در این کلیپ با صراحت معترف بود اما این تولید هوش مصنوعی نگرانیهایی را در مورد پیامدهای بالقوه آن بر دموکراسی ایجاد کرد. برخی از کارشناسان معتقدند هوش مصنوعی میتواند به طور گسترده برای انتشار اطلاعات نادرست و گمراهکننده استفاده شود. در ژانویه ۲۰۲۳، یک ویدئو دیپفیک (Deepfake) در توییتر منتشر شد که نشان میداد بایدن در حال اعلام بازگشت خدمت اجباری و فرستادن آمریکاییها برای جنگ در اوکراین است.
حتی اگر بارها اعلام شود که این ویدیو حقیقت ندارد و صرفا در فضای رقابتی مطرح شده باز هم نمیتواند پاسخگوی امنیت روانی از دست رفته و حس عدم اعتماد به دولت باشد پس نگرانی دموکراتها بیدلیل نبود.
دموکراتها معتقد بودند به دلیل اینکه استفاده از هوش مصنوعی در عرصه سیاست پدیده نویی به شمار میرود باید از همین ابتدا جلوی آن را گرفت تا اطلاعات غلط اذهان عمومی را مسموم نکند در پی این نظریه برخی از شرکتهای فعال در حوزه سایبری که طرفدار این حزب بودند نهایت همکاری را کردند.
متا مالک فیسبوک، اینستاگرام و واتساپ، استفاده از دیپفیک را در پلتفرمهای خود ممنوع کرده است اما همچنان به سیاست عدم بررسی صحتسنجی سیاستمداران پایبند است. این یعنی سیاستمداران میتوانند از دیپفیک برای انتشار اخبار جعلی یا تبلیغات گمراهکننده استفاده کنند بدون اینکه پلتفرمهای رسانههای اجتماعی آنها را حذف کنند.
تیکتاک پلتفرم اشتراکگذاری ویدئو هم استفاده افراد عادی از جعل عمیق را به طور کامل ممنوع کرده است اما برای شخصیتهای معروف، فقط در صورتی که به طور خاص محصولاتی را تایید کنند یا قوانین دیگر برنامه مانند پرهیز از ترویج نفرتپراکنی را نقض کنند، ممنوع است. به عبارتی تیک تاک دیپفیکهایی را که برای اهداف آموزشی یا هنری استفاده میشوند، مجاز میداند.
مقابله با استفاده از جعل عمیق و فناوریهای مشابه در تبلیغات سیاسی یک چالش بزرگ است. برای این چالش سرفصل مهمترین اقداماتی که میتوان برای مقابله با این تهدید انجام داد، عبارتند از: افزایش آگاهی عمومی در مورد خطرات جعل عمیق، توسعه فناوریهای تشخیص جعلی بودن محتوا، اصلاح قوانین تبلیغات سیاسی برای ممنوعیت استفاده از روشهای گمراهکننده...
در انتخابات اخیر آمریکا با وجود اینکه بایدن قوانین محدود کنندهای گذاشته بود باز هم هوش مصنوعی بینقش و تاثیر نبود.
چرخه انتخابات 2024 هم پتانسیل و هم محدودیتهای هوش مصنوعی را در مبارزات سیاسی نمایان کرد. درحالیکه این فناوری تاکتیکهای کمپینهای موجود را بهبود بخشیده، تأثیر آن بیشتر یاری دهنده به نظر میرسد و تحولی در این عرصه نداشته است. در عصر هوش مصنوعی، تأمین امنیت سنتی دموکراتیک، آموزش رأیدهندگان، مدیریت شفاف انتخابات و بررسی دقیق واقعیات از اهمیت بالایی برخوردارند اما به شرطی که استفاده درست و اخلاقی از این پدیده در اولویت باشد و سواستفاده جایش را به استفاده درست ندهد.
علاوهبر آژانس امنیت سایبری و امنیت زیرساخت وزارت امنیت داخلی (CISA)، گروه ویژه تهدیدات انتخاباتی وزارت دادگستری در مارس 2024 گزارش داد که تمرکز خود را بالا برده تا بتواند تمام مداخلات انتخاباتی ناشی از هوش مصنوعی را تحت بررسی و کنترل داشته باشد و با مقامات ایالتی برای اجرای قوانین تقلب و افترا در زمینههای دیجیتالی همکاری کند. با توجه به گزارشهایی که نشان میدهد درصورت شکست، ترامپ و متحدانش ممکن است برای رقابت در نتایج انتخابات آماده شوند، تأثیر هوش مصنوعی بر یکپارچگی انتخابات، اهمیت بیشتری پیدا میکند.
امروز که ترامپ رای آورده و بسیاری از نگرانیهای سیاستمداران آمریکایی از عواقب شکست او برطرف شده است باید فکری به حال چالشهای هوش مصنوعی کرد و قوانین هوشمندانه و بازدارندهای برای مخاطرات آن وضع کرد. اگر مجرمان سایبری موفق شوند از خلاهای قانونی برای تولید محتواهای مخاطره آمیز پیشی بگیرند، میتوان انتظار مداخله واقعی و جدی را نه تنها در عرصه انتخابات بلکه در همه زمینههای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و حتی نظامی تهدید بیسابقهای برای مردم و سرنوشت آنها دانست.
از طرفی بسیاری تصور میکردند تهدید اصلی هوش مصنوعی در انتخابات، تولید اطلاعات غلط یا جعل عمیق است که حقیقت را دستکاری میکند، واقعیت نشان داد که ابزارهای هوش مصنوعی بیشتر در مسیر تولید احساسات و برانگیختن واکنشهای جمعی بهکار گرفته شدند. تصاویر هوش مصنوعی تولیدشده، اغلب به جای فریب مردم، برای تحریک احساسات، جلب توجه و تقویت پیامهای سیاسی استفاده شدند وقتی در یک ویدیو 30 ثانیه گفته میشود که پسرانتان مجبورند در جنگ اوکراین شرکت کنند احساس ترس و سرخوردگی اجتماعی تمام جامعه فرامیگیرد با اینکه میدانند این فقط یک ویدیو برای تخریب دموکراتهاست و هیچ سندی برای آن وجود ندارد.
یکی از اختلافات اساسی دو حزب دوموکرات و جمهوری خواه در آمریکا همین استفاده از هوش مصنوعی و توسعه زیرساختهای آن است.
ترامپ بلافاصله بعد از دریافت حکم ریاست جمهوریاش قوانین محدود کننده بایدن در این زمینه را لغو کرد و از یک سرمایهگذاری بخش خصوصی به ارزش ۵۰۰ میلیارد دلار برای تأمین بودجه یک پروژه زیرساخت هوش مصنوعی خبر داد.
ایلان ماسک هیچ فرصتی را برای طعنهزدن به OpenAI از دست نمیدهد، حتی وقتی پروژههای این استارتاپ، تحت حمایت دونالد ترامپ باشند. تنها چند ساعت پس از رونمایی پروژهی بزرگ «دروازهی ستارگان» (شبکهای ۵۰۰ میلیارد دلاری از دیتاسنترهای هوش مصنوعی) در کاخ سفید، ایلان ماسک با انتشار پست جدیدی در ایکس نوشت که «آنها در واقع چنین پولی ندارند.»
سافتبنک، اوراکل، OpenAI و MGX بامداد امروز در بیانیهای اعلام کردند که با پروژهی دروازهی ستارگان، بهدنبال احداث شبکهای عظیم از دیتاسنترها هستند تا زیرساخت هوش مصنوعی آمریکا را تقویت کنند. این شرکتها متعهد شدهاند که در طول چهار سال آینده ۵۰۰ میلیارد دلار به پروژهی دروازهی ستارگان اختصاص دهند.
ماسک که حالا جایگاه ویژهای در دولت ترامپ دارد و حتی قرار است دفتر اختصاصی خودش را در کاخ سفید داشته باشد، با دید انتقاد به پروژهی خبرساز OpenAI نگاه میکند. او میگوید سافتبنک درحالحاضر بسیار کمتر از ۱۰ میلیارد دلار بودجه دارد.
نگرانی دموکراتها بیدلیل نبود و دیدند که ترامپ هم در انتخابات و هم در دیگر برنامههای جدیدش برای دولت فعلی از چه طریقی از هوش مصنوعی استفاده میکند البته نباید به اندازه دموکراتها بدبین بود چراکه ترامپ اعلام کرده در سرمایهگذاری جدیدش برای هوش مصنوعی قصد دارد 100 هزار شغل برای آمریکاییها ایجاد کند که برای مردم عادی کشورش امیدوار کننده و مقبول است. 100 هزار شغل در زمینههای مختلف قطعا میتوانند نظر اقشار گوناگون از هر سمت و سویی را به خودش جلب کند، البته چنین حرکت بزرگی با موافقین و مخالفین زیادی مواجه میشود اما در آخر مهم اینست که ببینیم ترامپ در این وضعیت سیاسی و اقتصادی نامطلوب تا چه حد میتواند روی برنامهها و ایدههایش بماند.
آینده اقتصادی و سیاسی آمریکا با تکیه بر هوش مصنوعی که حتی نزدیکان ترامپ مثل ایلان ماسک هم به آن امیدی ندارند نامعلوم است و شاید برای قضاوت کمی زود باشد...