سیطره سفیر کاخ سفید از اپل تا والت دیزنی

گرداب /آن‌ روی سکه مرد رویایی و سیبش! (2)

تاریخ انتشار : ۰۴ مهر ۱۳۹۰

هنگامی که استیو جابز اپل را در پارکینگ خانه‌اش بنیان گذاری کرد، شاید حتی فکرش را هم نمی‌کرد که روزی استعفایش از اپل از مهم‌ترین اخبار دنیای تکنولوژی باشد.

گرداب- راه‌اندازی "اپل" غول سخت‌افزار و نرم‌افزار، تصاحب مشهورترین کمپانی تولید انیمشن جهان و تولید نسل جدید تلفن‌‌همراه همه آنچه که در مورد جابز وجود دارد نیست، سکه مرد رویایی آمریکا یک روی دیگر هم دارد!
 
دردنامه‌ کارگران اپل به جابز
تصویر گوشی‌ هوشمند زیبای اپل در دستان جابز هنگام معرفی آ‌ی‌فون را تقریبا همه دیده‌ایم و به سادگی آن را به یاد می‌آوریم اما در ذهن کارگران اپل تصویر دیگری از این زیبای دوست‌داشتنی نقش بسته است!

 سال‌روز تولد استیو جابز گروهی از کارگران چینی که در یکی از کارخانه‌های سازنده محصولات اپل کار می‌کنند، با ارسال نامه‌ای به شرح وضعیت بسیار بد کارگران این کارخانه پرداختند.

رنج‌نامه کارگران جابز این‌گونه آغاز می‌شود: شما واقعاً یکی از برندهای برتر بخش IT هستید و یکی از بزرگترین شرکت‌های دنیا هم به شمار می‌روید در حالی که شجاعت قبول آنچه را اتفاق افتاده است، ندارید.

این نامه را پنج کارگر شرکت تایوانی "وین تک" که کارخانه‌ای در پارک صنعتی "سوژوئو" چین دارد، نوشته‌اند. در این کارخانه نمایشگرهای "آی‌فون" و "آی‌‌پد" ساخته می‌شوند. سال گذشته بسیاری از کارگران این کارخانه به خاطر تماس با ماده "ان- هگزان" بیمار شدند، از این ماده به جای الکل برای تسریع بخشیدن به عملیات تمیزکردن نمایشگرها استفاده می‌شود.

ان-هگزان یک قاتل است؛ قاتلی است که به طور نامرئی آسیب می‌زند. از زمانی که از این ماده استفاده می‌شود، سود اپل و وین تک به 10 میلیون دلار در ماه رسیده است. درآمدی که با به خطر انداختن زندگی و سلامت کارگران به دست آمده است.

نخستین‌بار نیست که اپل به خاطر شرایط بد کارگران چینی کارخانجاتی که محصولات این شرکت را تولید می‌کنند، مورد انتقاد قرار گرفته است. چندی پیش نیز حافظان محیط زیست در چین، اپل را به خاطر کوتاهی در نظارت دقیق و حفظ شأن کارگران کارخانجاتی که محصولات این شرکت را در چین تولید می‌کنند، مورد انتقاد قرار داده بود. در این کارخانجات صدها کارگر در شرایط سخت مشغول به کارند.
 
اندروید و آیفون سارقان اطلاعات حساس کاربران
البته این تنها کارگران نیستند که تاوان معاملات پرسود آقای جابز را می‌دهند، تمامی کاربران محصولات کمپانی جابز به‌طور غیر مستقیم با فروخته‌شدن ناآگاهانه اطلاعاتشان، در انباشت سرمایه هنگفت جابز سهیم هستند.

چندی پیش "سی‌نت" نتایج پژوهشی که از سوی شرکت امنیتی "ViaForensics" صورت گرفته و بیان‌گر سرقت اطلاعات حساس کاربران از سوی اندروید و آیفون بود  را منتشر کرد. نتایج این پژوهش حاکی از آن بود که برنامه‌های کاربردی این تلفن‌همراه به دلیل ذخیره‌سازی اطلاعات شخصی کاربر ایمن نیستند.

محققان در این پژوهش با بررسی برنامه‌های کاربردی مختلف موجود برای سیستم عامل اپل (iOS) و اندروید گوگل، دریافتند 76 درصد از آنها نام کاربران را هنگام پاک‌کردن متن، بدون رمزنگاری ذخیره ‌سازی می‌کنند؛ این در حالی است که 10 درصد از آنها به روشی مشابه رمزعبور را ذخیره‌سازی و این اطلاعات را آسیب‌پذیرتر می‌کنند.

طی مجموعه‌ای از آزمایشات که از نوامبر سال 2010 تا ژوئن 2011 انجام شده است، این شرکت امنیتی نرم‌افزارهای زیادی از دسته‌بندی‌های متفاوت از جمله مالی، شبکه‌های اجتماعی و فروش را مورد بررسی قرار داد.

در این آزمایش‌ها هر نرم‌افزار بر مبنای میزان ایمنی یا عدم ایمنی‌اش با یکی از گزینه‌های "pass" (قبول‌)، "fail"  (مردود) و یا "warn" (هشدار) ارزیابی شدند.

"قبول‌" به معنای آن بود که رمز عبور، اطلاعات شخصی یا داده‌های مربوط به نرم‌افزار در وضعیت ایمن قرار نداشتند؛ "مردود" به معنای ناامن‌بودن رمزعبورها و نام‌های کاربری و وضعیت "هشدار" نشان‌گر آن بود که داده‌های خاصی در امنیت نبودند، اما این مسئله کاربر را با مشکل جدی مواجه نمی‌کرد.

در نهایت، 39 نرم‌افزار در این آزمایش امتیاز مردود، 17 مورد قبول و 33 برنامه کاربردی نیز در وضعیت هشدار قرار گرفتند. موسسه ViaForensics همچنین خطراتی که چنین نرم‌افزارهایی به کاربران خود تحمیل می‌کنند را سرقت هویت یا خسارت مالی برشمرده است.
آیفون و آی‌پد حرکت‌ شما را زیر نظر دارند.

امنیت در پلت‌فرم‌ها به ویژه تلفن‌های هوشمند نکته حائز اهمیت دیگری است که اغلب از سوی کاربران دست کم گرفته می‌شود. یادآوری این خبر پر سر و صدا در مورد 2 محصول اپل شاید سبب شود تا کمی جدی‌تر به این موضوع فکر کنیم که اطلاعات خصوصی کاربران اپل می‌تواند از سوی چه سازمان‌هایی مورد استفاده قرار گیرد؟

یک تیم تحقیقاتی دریافته است که 2 محصول مشهور اپل یعنی "آی‌فون" و "آی‌پد" به صورت مخفیانه افراد را زیر نظر دارند. در واقع این پلت‌فرم‌ها از ماه ژوئن سال 2010  اطلاعات مربوط به هر جایی که فرد می‌رود را در یک فایل مخفی ثبت می‌کنند. این اطلاعات در واقع از زمانی ثبت می‌شوند که 4 iOS   را روی دستگاه‌تان نصب کنید. ‏

این شرکت برای اثبات ادعایش یک ‏ نرم‌افزار متن‌باز کوچک ‏هم تولید کرده که می‌توانید آن را روی آی‌فون‌تان نصب کرده و با آن به اطلاعات این فایل دسترسی پیدا کنید. فایل حاوی طول و عرض جغرافیایی مکان‌ها به همراه تاریخ و زمان‌هایی است که در آن‌جا حضور داشته‌اید!

این فایل بر اساس "جی‌پی‌اس" عمل نمی‌کند و اطلاعات بر اساس دکل مخابراتی موبایلی که با آن ارتباط دارید ثبت می‌شود. اگر چه این نکته به این معناست که مکان‌های ثبت شده خیلی دقیق نیستند اما معنای مهم‌تر آن این است که  شما  اگر جی پی اس را هم خاموش کرده باشید، باز هم اطلاعات مکانی شما ثبت شده است. ‏

اهمیت این مسئله آن‌جا نمایان‌تر می‌شود که بدانید این فایل در پشتیبان‌هایی که از آی‌فون‌تان می‌گیرید هم وجود دارد؛ بنابراین اگر کسی به آی‌فون، آی‌پد و یا کامپیوتر شما دسترسی پیدا کند، می‌تواند بفهمد که طی چند ماه گذشته در کجا بوده‌اید.


چرا اپل این اطلاعات را ذخیره می‌کند؟!
شاید بتوان این مسئله را این‌طور توجیه کرد که اپل ارائه این امکان جدید را در نظر داشته است که برای پیاده سازی اش به این اطلاعات نیاز داشت اما  این نکته که اپل جمع‌آوری این اطلاعات را بدون اطلاع کاربران انجام داده به اندازه کافی مشکل آفرین است.

البته ثبت مکان جغرافیایی کاربران کار غیرمعمولی نیست و شرکت‌های مخابراتی نیز می‌توانند این اطلاعات را از روی تلفن همراه‌تان ثبت کنند و براساس این اطلاعات بدانند که به چه جاهایی رفته اید، اما نکته آن است که این اطلاعات در آی‌فون به صورت رمزنگاری نشده نگه‌داری می‌شود و بنابراین اپلیکیشن‌ها و دیگر نرم‌افزارهایی که نصب می‌کنید هم می‌توانند به آن دسترسی پیدا کنند. ‏
 
اوباما استیو جابز را مثال موفق "رویای آمریکا" خواند!
تنها محصولات اپل نیستند که با اما و اگرهایی همراه هستند بلکه در این میان علامت سوال‌هایی نیز متوجه شخص استیو جابز است. باید دید چه چیز باعث شده اوباما از جابز به عنوان مثال موفق "رویای آمریکا" یاد کند و حتی عروسک و زندگینامه‌اش مهمان خانواده‌های آمریکایی شود؟! جابزی که در آن روی سکه‌اش، آلودگی محیط زیست، فدا کردن حقوق انسان‌ها برای پول و تعدی به حریم شخصی کاربران را هم در کارنامه‌اش دارد. شعارهایی که هنوز هم آمریکایی‌ها برای رسیدن به مطامعشان در قالب حقوق بشر به خورد مردم جهان می‌دهند.
 
 


پایگاه اینترنتی "اپل‌اینسایدر" چندی قبل خبری منتشر کرد که از تصمیم جدی کاخ سفید برای مبدل کردن جابز به سمبل یک آمریکایی موفق حکایت داشت. باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا در جریان کنفرانس خبری، در پاسخ به سوال خبرنگاران، استیو جابز را به عنوان نمونه  موفق رویای آمریکا و کسی که باید او را گرامی داشته و به او افتخار کرد، معرفی کرده بود!

اوباما در این کنفرانس گفت: «در حقیقت در حدود یک درصد از افراد در آمریکا به عنوان مهم‌ترین و بالاترین طبقه شهروندان مطرح هستند و از میان این یک درصد، 10 درصد بهترند و  یا یک صدم آن یک درصد بهترینند که بزرگترین سهم را از درآمد و ثروت از دهه ۱۹۲۰ تاکنون داشته‌اند.»

درآمد و ثروت، همه گزینه‌های اوباما به عنوان سمبل تفکر آمریکایی است و در این میان انسانیت و همه شعارهایی که برای مردم ینگه دنیا می‌دهند یعنی کشک!
 

اوباما با اشاره به اهمیت پیشرفت اقتصادی طبقه متوسط  در جامعه آمریکا و نقش آن در تحقق آنچه که آن را رویای آمریکا خواند، افزود: «چطور می‌توانیم فرصتی را برای همه ایجاد کنیم به طوری که ثروتی ارزشمند ایجاد کرده باشیم. ما باید افرادی مانند استیو جابز را گرامی بداریم که 2 یا سه محصول متحول‌کننده را خلق کرده است

اوباما و استیو جابز در ماه اکتبر دیدار داشتند و طی آن در خصوص رقابت و آموزش در آمریکا با یکدیگر بحث کردند. به گفته رابرت گیتس سخنگوی کاخ  سفید، اوباما اشتیاق فراوانی به گفتگو با استیو جابز داشت.

طبیعی است که تربیت محقق‌کنندگان  "رویای آمریکایی" به فردی مانند جابز که خود مثال موفقی از آن است سپرده شود، در این میان والت دیزنی یکی از بهترین عرصه‌ها برای فعالیت جابز است. عرصه‌ای که مخاطبان از مرزهای آمریکا فراتر رفته و انگار قرار است با سیطره جابز بر نسل فعلی کودکان جهان، همه آن‌ها در تحقق رویای آمریکایی سهیم باشند.
 
"والت‌دیزنی" نامادری شیطان صفت جهان در حال توسعه
در این میان بررسی مطلب یک اندیشکده آمریکایی در مورد کمپانی دیزنی که جابز سهامدار ارشد آن به شمار می‌رود و استفاده این کشور از وسایل مختلف برای استیلای خود، قابل تامل است.

بنیاد آمریکای جدید درباره قانون کپی رایت با مثالی از کمپانی والت دیزنی آورده: سال‌هاست میکی‌ماوس به منزله نیروی قدرتمندی عمل می‌کند که روند تجارت جهانی را به شکل دلخواه خود درآورده است. در پس این چهره زیبا، دیزنی نقش یک نامادری شیطان صفت را برای جهان در حال توسعه ایفا می‌کند.

در این‌جا به خلاصه‌ای از این مطلب پرداخته می‌شود: سال گذشته امپراتوری والت دیزنی در میان بر‌ترین شرکت‌های سرگرمی دنیا، رتبه نخست تجارت سرگرمی را در رتبه بندی سالانه "فورچن" به دست آورد. سالیان سال است که میکی‌ماوس به منزله نیروی قدرتمندی عمل می‌کند که روند تجارت جهانی را به شکل دلخواه خود درآورده، مانع جریان آزاد ایده‌ها می‌شود و در نتیجه عواقب وخیم اقتصادی را به همراه می‌آورد. در پس این چهره زیبا، دیزنی نقش یک نامادری شیطان صفت را برای جهان در حال توسعه ایفا می‌کند.

ابزاری که به دیزنی کمک می‌کند این نفوذ گسترده جهانی را ممکن سازد، سیاست کپی رایت آمریکاست که شرکت دیزنی تسلط کاملی بر آن دارد. براساس یافته‌های مرکز "سیاست گذاری‌های پاسخگو"، این شرکت در سال ۲۰۰۹ بیش از ۵ میلیون دلار هزینه کرد تا بر دولت فدرال فشار آورد که بخش عمده این فشار‌ها مربوط به مسائل کپی رایت و علامت تجاری بود. دیزنی همچنین یکی از شش عضو انجمن سینمایی آمریکا است. این انجمن غول‌پیکر تمام تلاش خود را برای صیانت از حقوق ثبت اختراعات، مربوط به هر دوره از تاریخ که باشد به کار می‌گیرد. از این‌جا می‌توان فهمید چرا مصوبه افزایش طول مدت کپی رایت در سال ۱۹۹۸ که مدت کپی رایت را تا ۲۰ سال افزایش داد، با عنوان "مصوبه صیانت از میکی موس" شناخته می‌شود.

 
معاون وزیر امنیت داخلی آمریکا نیز اخیراً با بیان اینکه این وزارتخانه موظف است از "شِرِک" (شخصیت کارتونی) حفاظت کند، گفت:«همه ما قرار است از سرزمین خود حفاظت کنیم. همه ما قرار است از منافع آمریکا حفاظت کنیم.»

براساس برآوردهای بانک جهانی اگر این مصوبات به صورت مؤثر به اجرا درآیند، کشور‌های در حال توسعه سالانه ۲۰ میلیارد دلار به شرکت‌های غربی بدهکار می‌شوند.
 
دیزنی وفادار به منافع آمریکا
دیزنی به سیاست‌های کاخ سفید کاملا پایبند است تا جایی که تصویرساز مشهور خود را به دلیل بیان حقایقی در مورد 11 سپتامبر از کار خود اخراج می‌کند.

"امریکن‌فری‌پرس" در گزارشي به بيان چگونگي كشف حقايق پشت‌پرده حملات 11 سپتامبر از سوی يكي از تصويرسازان مشهور شركت ديزني و اخراج وي از سوي شركت‌هاي انيميشن‌سازي به همین دلیل، مي‌پردازد.

"رالف فوربس" نويسنده آمريكايي طي گزارشي با اشاره به حملاتي كه از سوي منابع قدرت عليه يكي از كاريكاتوريست‌هاي 11 سپتامبر وارد مي‌شود، مي‌نويسد: ‌يك تصوير به اندازه هزار كلمه ارزش دارد، يكي از كاريكاتورهاي "ديويد ديز" هم به اندازه يك ميليون تصوير ارزشمند است. چه كاريكاتورهاي او را دوست داشته باشيد و چه از آن‌ها متنفر باشيد، كارهاي او موثر هستند و مردم را به فكر كردن وادار مي‌كنند.

فوربس ادامه مي‌دهد: در حالی كارهاي ديز موجب خشم و ناراحتي صاحبان قدرت مي‌شود که پيش از اين براي شركت‌هاي بسيار معروفي از قبيل "ديزني"، "هانا باربارا"، "برادران وارنر" و "لايو هوم ويدئو"، كار مي‌كرد و حتي تصويرسازي مجموعه مستند سه قسمتي "پارامونت" در رابطه با هولوكاست را هم وي انجام داده است.

ديز در رابطه با حوادث 11 سپتامبر 2001 مي‌گويد: «وقتي مركز تجارت جهاني سقوط مي‌كرد من در لس‌آنجلس مشغول تماشاي تلويزيون بودم و بعد از آن نيز مثل اكثر مردم داستاني را كه دولت بيان می‌کرد، كاملا باور كردم اما در سال 2003 و هنگامي كه مشغول مطالعه عكس‌هاي حمله پنتاگون بودم، حقيقت پشت پرده 11 سپتامبر را كشف كردم و كل ديدگاه من نسبت به دنيا تغيير كرد.»

ديز ادامه می‌دهد: «در يك لحظه متوجه شدم كه مي‌توانم در مورد 11 سپتامبر تحقيق و حقايق مربوط به آن را كشف كنم. بنابراين فعاليت خودم را آغاز كردم و كم كم به ايلوميناتي، صهيونيست‌ها، خانواده روچيلد و دست‌نشانده‌هاي آن‌ها در دولت كه اقدامات كثيفي را انجام مي‌دهند، رسيدم.»

وي ادامه مي‌دهد: «نخستین باري كه عقيده‌ام در رابطه با اسرائيل و صهيونيست‌ها را از طريق يك كار هنري بيان كردم، شركت "سي‌سيم استريت" با ارسال اخطاريه‌اي از من خواست تا اين كار را متوقف كنم. البته من به حرف آن‌ها توجهي نكردم و در نتيجه اخراج شدم. در واقع اين همان راهي است كه آن‌ها به وسيله آن مردم را ساكت نگه مي‌دارند. يعني اگر حرف بزنيد، بيرون مي‌شويد.»

ديز با اشاره به آنكه مجله "تايم كودكان" نيز وي را به دليل فعاليت‌هاي ضد صهيونيستي اخراج كرد، مي‌نويسد: «در حقيقت من متوجه شدم كه منابع سرگرمي و نشر، همگي در مالكيت صهيونيست‌ها هستند و در نتيجه من هم به ليست سياه اين مراكز وارد شدم»؛ شاید دیزنی نیز یکی از همین مراکز مورد اشاره ديويد ديز باشد.

اپل پولدارتر از دولت آمریکاست
گزارش‌های مالی اپل نشان می‌دهد این شرکت با دارا بودن 76.4 میلیارد دلار دارایی ثروتمندتر از دولت آمریکاست.

آمار رسمی خزانه‌داری ایالات متحده نشان می‌دهد پول نقد دولت آمریکا 73.7 میلیارد دلار است، در حالی که غول فناوری بیش از 75 میلیارد دلار پول نقد در حساب‌های بانکی خود دارد.

در این‌جا این سوال پیش می‌آید که اپل با این میزان پول چه می‌کند؟ بسیاری از تحلیل‌گران می‌گویند اپل از این دارایی‌ها برای خرید شرکت‌های دیگر یا خرید و دفاع از حقوق انتشار فناوری‌ها استفاده می‌کند اما اگر نیم نگاهی هم به ضیافت "سیلیکون‌ولی" داشته باشیم، راحت‌تر می‌توانیم محل صرف این درآمد هنگفت را حدس بزنیم.
 
غول‌های فناوری ارتباطات، ناجی آمریکا
پس از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال 2008، اغلب شرکت‌های فناوری "سیلیکون‌ولی" امیدوار بودند اوباما که در دوران انتخابات نشان داده بود یکی از شیفتگان فناوری است و  شناخت عمیقی از فناوری‌های نوین و شبکه‌های اجتماعی دارد، توجه بیشتری نسبت به کمک به آنان داشته باشد. اما با گذشت سه سال از آن روزها به نظر می‌رسد جای طرفین در این معادله برعکس شده و این اوباماست که دست نیاز به سمت این شرکت‎ها دراز کرده و به اپل، گوگل و دیگر ساکنان سیلیکون‌ولی چشم امید دوخته است.

اوباما در ضیافت شامی به طور رسمی از مدیران سیلیکون‌ولی برای حل مشکلات آمریکا درخواست کمک کرد. حضور افراد سرشناسی چون استیو جابز، مارک زوکربرگ، اریک اشمیت، کارول بارتز، جان چامبرز ، دیک کوستولو، لری الیسون، رید هیستیگز و آرت لیونگسون، گمانه‌زنی‌ها درباره این ضیافت و ابعاد مختلف آن را در پی داشت.
 


نحوه نشستن مدیران حاضر یکی از نکات جالبی است که با هدف تلاش برای عبور از بحران اقتصادی آمریکا ترتیب داده شده بود؛ استیو جابز در طرف چپ اوباما و زوکربرگ در طرف راست او قرار گرفتند. نکته تامل‌برانگیز دیگر آن است که بسیاری از منابع خبری تیتر خبر خود را درباره این ضیافت به دیدار اوباما و جابز اختصاص دادند و این یعنی جابز کانون توجه در این ضیافت بود.

 
مرد رویایی آمریکا با یادگاری دوست‌داشتنی‌اش در حوزه فناوری یعنی همان سیب نقره‌ای و سیطره‌اش بر کانون انیمیشن جهان یعنی والت دیزنی، باید هم مرد رویایی سیاست‌های آمریکا باشد. چه مهره‌ای جز جابز با همه دارایی‌هایش می‌توانست هم در حوزه امنیت، هم در حوزه تکنولوژی، هم در حوزه فرهنگ و مهم‌تر از همه این‌ها هم در حوزه اقتصاد، نام آمریکا را بر سر زبان‌ها بیاندازد و محقق‌کننده ژست‌های زیاده‌خواهانه آمریکا باشد؟

برجسته کردن جابز در فرهنگ، تکنولوژی و اقتصاد آمریکا، چه خود جابز بداند چه نداند در راستای سیاست های آمریکا و نشر ارزش‌های آمریکایی است و هم از این روست که چهره‌هایی همچون جابز، زوکربرگ، بیل گیتس و... در رسانه‌های آمریکا و حتی مستقیما از سوی سیاستمداران این کشور تبلیغ می‌شوند.

اما این نکته هرگز نباید از نظر دور داشته شود که موفقیت‌های شخصیت‌هایی چون جابز و کمپانی اپل مرهون سیاست‌های خاص آمریکا در جذب یا حذف نخبگان جهان و نیروهای جهان سومی‌ای است که در جستجوی رویای آمریکا به این قاره مهاجرت کردند و در سایه شخصیت‌های تبلیغ‌شده‌ای همچون جابز دیده نمی‌شوند.