به گزارش
گرداب، شبکه اجتماعی فیسبوک که بر اساس اسناد موجود رابطه تنگاتنگی با سازمانهای جاسوسی آمریکا دارد، متهم به ردیابی و رصد فعالیتهای آنلاین کاربران خود حتی در زمانی که آنها در این شبکه حضور ندارند شد.
به گزارش شبکه خبری ایبیسی، هرچند فیسبوک در ابتدا این اتهامات را رد کرد اما سپس مشخص شد که این سایت از طریق فایلهایی موسوم به cookie ــ که در واقع فایلهای کوچکی هستند که وبگاهها به هنگام بازدید شما از آنها به رایانه شخصیتان میفرستند ــ دست به ردیابی و رصد فعالیتهای کاربران میزند.
در همین راستا، یک زن اهل میسیسیپی خواستار پیگرد قضائی فیسبوک در یک دادگاه فدرال شد. در این شکایتنامه آمده است: «فیسبوک مکاتبات الکترونیک و نوشتاری کاربران خود را ردیابی، جمعآوری و ذخیرهسازی میکند، از جمله تاریخچه مربوط به مرورگر اینترنتی آنها حتی در زمانی که کاربران در فیسبوک حضور ندارند.»
البته این نخستین باری نیست که فیسبوک متهم به چنین اعمالی میشود. نمونههای دیگری از این شکایات در ایالتهای کانزاس، لوئیزیانا و کنتاکی آمریکا روی داده است.
هرچند فیسبوک تنها شرکتی نیست که متهم به نقض حقوق مربوط به حریم خصوصی کاربران شده است، اما این مسئله هنگامی شیوع بیشتری یافت که "مارک زوکربرگ"، مؤسس و مالک فیسبوک، ویژگی جدید این شبکه اجتماعی یعنی Timeline and Ticker features را در ماه سپتامبر معرفی کرد. وی به هنگام معرفی این ویژگی گفت: «این ابزار روشی نوینی است برای اینکه بگویید شما چه کسی هستید.»
این شبکه اجتماعی اذعان کرده که سه تا از کوکیهای آن دارای شناسههایی است که به هنگام خروج کاربران از این شبکه فعالیتهای آنها رصد میکرده است. با این حال "اندرو نویس"، مدیر بخش سیاست عمومی فیسبوک در واشنگتن، این کار را سهوی دانسته و اظهار کرده که فیسبوک این مشکل را برطرف کرده است.
مرکز اطلاعات خصوصی الکترونیک، "اپیک"، تصریح کرده است که فیسبوک از "supercookies" استفاده میکند که بسیار بیشتر از کوکیهای معمولیِ مورد استفاده وبگاههای تجاری میتوانند مشکلآفرین باشند و حریم خصوصی افراد را نادیده بگیرند.
همچنین اپیک اظهار کرده است که فیسبوک هنگامی دست به برطرف ساختن این مشکل زده است که یک وبلاگنویس استرالیایی به نام "نیک کوبریلویک"، مطلبی در این مورد منتشر کرد و پس از یک سال این اقدام شرکت فیسبوک را به زیر سوال برد.
"دیوید یاکوبس" از اپیک گفته است: «همراهی کاربران با تغییرات مکرر فیسبوک و تطابق تنظیمات خصوصی با آن کار مشکل است و شرکت فیسبوک مشخص نکرده است که با این اطلاعات جدید و وافر به دستآمده از کاربران که در نتیجه ارائه ابزارهای جدید بوده است، قصد دارد چه کار بکند.»
تاکنون دو نفر از نمایندگان کنگره آمریکا و ده گروه از وکیلمدافعان عضو کمیسیون تجارت فدرال آمریکا خواستهاند تا به این موضوع رسیدگی شود. "اد مارکی" و "جو بارتون" از نمایندگان کنگره در نامهای به کمیسیون تجارت فدرال بیان کردهاند: «از نظر ما ردیابی کاربران بدون اطلاع یا رضایت آنها سبب ایجاد نگرانیهای جدی در مورد حریم خصوصی افراد میشود. هنگامی که کاربران از فیسبوک خارج میشوند، آنها این تصور را دارند که فیسبوک دیگر فعالیتهای آنان را رصد نمیکند. از نظر ما این تصور باید جامه عمل به خود بپوشاند.»
منبع:
مشرق