نظرسنجی دانشگاه مریلند نشان داد؛

اوباما محبوب‌تر است یا صدام؟

تاریخ انتشار : ۰۸ آذر ۱۳۹۰

نظرسنجی اخیر دانشگاه مریلند آمریکا نشان داد که 59 درصد مردم خاورمیانه نگرش خوبی نسبت به آمریکا نداشته و محبوبیت باراک اوباما، رئیس‌جمهور این کشور حتی کمتر از صدام حسین، دیکتاتور سابق عراق است.

به گزارش گرداب به نقل از مشرق، دانشگاه مریلند آمریکا نتایج نظرسنجی اخیر خود را که در اواخر ماه میلادی گذشته با همکاری موسسه بروکینگز در پنج کشور خاورمیانه به اجرا در آورده بود، منتشر کرد. این نظرسنجی در کشورهای مصر، امارات، مراکش، لبنان، و اردن انجام شده است.

بر این اساس،‌ ایالات متحده نزد افکار عمومی منطقه هنوز هم میان قدرت‌های دیگر جهان در جایگاه پایین‌تری قرار دارد.

"استیون هیدمن"، مشاور ارشد امور خاورمیانه موسسه صلح آمریکا، در خصوص این نظرسنجی گفت: «یکی از مسائل واقعاً برجسته این نظرسنجی مشکل فوق‌العاده‌ای است که آمریکا در انتقال حمایت خود از تغییرات سیاسی در جهان عرب و در نتیجه بهبود عقاید عمومی کشورهای عربی نسبت به خود با آن مواجه است.»

کشورهای چین، آلمان، روسیه، و فرانسه به ترتیب جلوتر از آمریکا قرار دارند. به گفته هیدمن، مهم‌ترین نکته این نظرسنجی، نگرش مردم منطقه نسبت به انگیزه حضور آمریکا در منطقه است. بیش از نیمی از شرکت‌کنندگان معتقدند که علت حضور آمریکا بیشتر از همه "کنترل منابع نفتی" منطقه است. دومین علت حضور آمریکا "حمایت از اسرائیل" و پس از آن "تضعیف جهان اسلام" اعلام شده است.

همچنین، تنها 5 درصد نظردهندگان معتقدند که آمریکا تمایل به ترویج حقوق بشر و یا دموکراسی دارد. این نظرسنجی نشان می‌دهد که 59 درصد مردم این کشورها نگرش خوبی نسبت به ایالات متحده ندارند. علاوه بر این، 43 درصد مردم منطقه نسبت به باراک اوباما نگرش منفی داشته و او را بسیار پایین‌تر از دیگر رؤسای جمهور کشورها ــ از جمله احمدی‌نژاد، سید حسن نصرالله، هوگو چاوز ــ و حتی بدتر از دیکتاتور سابق عراق صدام حسین ارزیابی کرده‌اند.

نگرش‌های منفی مردم منطقه نسبت به سیاست‌های خارجی آمریکا نیز نسبت به سال 2009 وخیم‌تر شده و از 19 درصد به 50 درصد رسیده است. همچنین اکثر مردم منطقه آمریکا و اسرائیل را جزو بزرگ‌ترین تهدیدات منطقه دانسته و به رغم ایران‌هراسی‌ها و جوسازی‌های رسانه‌های آمریکایی علیه ایران، تنها 18 درصد ایران را تهدیدی برای خاورمیانه می‌دانند.

این نظرسنجی حاکی از آن است که نگرش‌های مردم منطقه نسبت به برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران بهتر از سال‌های قبل شده است، طوری که 64 درصد برنامه هسته‌ای را حق ایران دانسته و اعتقاد برای فشار به ایران برای توقف برنامه هسته‌ای با کاهش 15 درصدی مواجه شده است.