به گزارش
گرداب، اندیشکده "شورای آتلانتیک" در گزارشی به قلم "جورج بنیتز" با عنوان "آیا آمریکا هنوز هم می خواهد رهبر جهان باشد"، می نویسد: "باراک اوباما" و "میت رامنی" به عنوان رقبای اصلی در انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر معرفی شده اند اما به نظر می رسد این دو با وجود تمامی اختلافاتی که با یکدیگر دارند، در یک مسئله با هم اشتراک خواهند داشت. بنابر این گزارش، وجه اشتراک هر دوی این نامزدها این است که هر دو میدانند بزرگترین خطری که دست کم تا 20 سال آینده ثبات بین المللی را تهدید می کند، خود آمریکا است.
بر اساس این گزارش، هیچ مسئلهای (نه سلاح هستهای کره شمالی و ایران، نه اقدامات خشونتآمیز گروه های افراطی و یا بیثباتی موجود در خاورمیانه، نه تغییرات آب و هوایی و یا عدم تعادل در اقتصاد جهانی) به اندازه میزان و نوع توانایی آمریکا برای باقی ماندن به عنوان بازیگر اصلی و موثر در عرصه جهانی به منظور رسیدن به هدف سنتی این کشور برای احیای حقوق فردی و آزادی های اجتماعی در دنیای امروز موثر نخواهد بود. این نتیجه ای است که مرکز نمایندگی بین المللی در آمریکا به آن دست یافته است. مرکزی که متشکل از گروهی از کارشناسان است که در اجلاس جهانی اقتصاد گردهم آمده بودند و در این اجلاس نظرات خود را در مورد آینده جهان ابراز کردند.
یکی از مباحثی که این کارشناسان مطرح کردند، مشکلاتی بود که آمریکا با آن مواجه است.
مشکلاتی مانند کمبود منابع مالی، فرسودگی ناشی از رهبری جهان و مشکلات مربوط به سیاست های داخلی که می تواند این کشور را از انجام مسئولیت های بین المللیاش باز دارد.با توجه به این مسئله به نظر می رسد که دو نامزد اصلی انتخابات در مبارزات انتخاباتی خود کمتر به این مسائل بپردازند. در واقع هر دو نامزد اکنون با یک حقیقت اجتناب ناپذیر مواجه هستند و آن این است که نحوه عملکرد آمریکا در 15 تا 20 سال آینده مهم ترین عامل تردید در مورد آینده دنیا خواهد بود.
کارشناسان و دیپلمات های خاورمیانه بر این باورند که شکست آمریکا در اعمال سیاست خود برای ایجاد هماهنگی و تعادل در منطقه موجب رضایتخاطر برخی از بازیگران عرصه سیاست دنیا شده است. با توجه به این مسئله، اگرچه آمریکا در دوران جنگ جهانی دوم یک نقش کلیدی و مقتدرانه را ایفا کرد اما سوال این است که آیا این کشور در دوران کنونی که یک خلا قدرت در عرصه جهانی ایجاد شده است و هیچ کس نمی تواند تا دو دهه آینده این خلا را پر کند، می تواند بار دیگر این نقش را ایفا کند؟
منبع:
فارس