به گزارش گرداب از تسنیم، شش ماهی میشود که شورای عالی فضای مجازی تشکیل جلسه نداده. شورایی فراقوهای که با حکم مستقیم رهبر انقلاب و تأکیدات ویژه ایشان بر اهمیت فضای مجازی تشکیل شده، حالا و با انتصاب اعضای جدید این شورا همچنین 10 فرمان کلیدی مقام معظم رهبری درباره وظایف و مأموریتهای شورای عالی فضای مجازی و تأکید بر حذف موازیکاریها و تسریع در راهاندازی شبکه ملی اطلاعات، انتظار میرود فصل جدیدی از فعالیتهای این شورا را شاهد باشیم.
17 اسفندماه سال 90 بود که رهبر فرزانه انقلاب حکم تشکیل شورای عالی فضای مجازی را به ریاست رئیسجمهور صادر و اعضای حقیقی و حقوقی این شورا را تعیین کردند. در این حکم با عنایت به گسترش فزاینده فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطاتی و آثار چشمگیر آن در ابعاد زندگی فردی و اجتماعی بر لزوم سرمایهگذاری وسیع و هدفمند در جهت بهرهگیری حداکثری از فرصتهای ناشی از آن برای پیشرفت همهجانبه کشور و ارائه خدمات گسترده و مفید به اقشار گوناگون مردم تأکید شده بود.
بر این اساس با عنایت به ضرورت برنامهریزی و هماهنگی مستمر به منظور صیانت از آسیبهای ناشی از فضای مجازی، شورای عالی فضای مجازی به عنوان نقطه کانونی و متمرکز برای سیاستگذاری، تصمیمگیری و هماهنگی در فضای مجازی کشور معرفی شده و دستور تشکیل شورای عالی فضای مجازی با اختیارات کافی به رئیسجمهور از سوی حضرت آیتالله خامنهای صادر شد.
مطابق این حکم، تمامی مصوبات این شورا همانند قانون معتبر بوده و باید اجرایی شود. با وجود این با سپری شدن بیش از سه سال از تشکیل شورای عالی فضای مجازی و به رغم تأکید رهبر انقلاب بر اهمیت و تأثیرگذاری این فضا همچنین به رغم جایگاه فراقوهای این شورا، انفعال مسئولان امر و همچنین موازیکاریها در این حوزه موجب شده است در دستیابی به اهداف پیش بینی شده موفق نباشیم.
شبکه ملی اطلاعات تکلیف برنامه پنجم بود!
رهبر معظم انقلاب بر اهتمام ویژه به سالمسازی و حفظ امنیت همهجانبه فضای مجازی کشور و نیز حفظ حریم خصوصی آحاد جامعه و مقابله مؤثر با نفوذ و دستاندازی بیگانگان در این عرصه تأکید داشتند. به باور دکتر سیدحسن نجفیسولاری، مشاور دبیر شورای عالی فضای مجازی، یکی از ضروریات ایجاد فضای مجازی پاک، شبکه ملی اطلاعات است.
وی در گفتوگو با «جوان» میگوید: در همه جای دنیا شبکه ملی اطلاعات دارند. در کشورهای غربی هم شبکه ملی اطلاعات وجود دارد. بنا به تأکید وی اگر ما شبکه ملی اطلاعات داشته باشیم دیگر نگران نیستیم اطلاعاتی که در مکاتبهای دوستانه رد و بدل شده، مورد جاسوسی قرار بگیرد، چون محتوا در اختیار خودمان است و بیگانهای به آن دسترسی پیدا نمیکند.
شبکه ملی اطلاعات به رغم آنکه تکلیف قانون برنامه پنجم توسعه است، درگیر و دار امروز و فردا کردنهای مسئولان هنوز راهاندازی نشده است. در 10 دستورالعمل تازه رهبری در حکم انتصاب اعضای تازه شورای عالی فضای مجازی یک بار دیگر بر تسریع در راهاندازی شبکه ملی اطلاعات پس از تصویب طرح آن در شورای عالی و نظارت مستمر و مؤثر مرکز ملی بر مراحل راهاندازی و بهرهبرداری از آن تأکید شده است؛ تأکیدی که وزیر ارتباطات در واکنش به آن میگوید: راهاندازی این شبکه اولویت دولت یازدهم بوده و سرمایهگذاری زیادی در آن انجام شده و این پروژه 10 ساله را با جدیت دنبال میکنیم. در دوره جدید فعالیت شورای عالی فضای مجازی بستر خوبی فراهم شده که با تعامل بین دستگاهها و دبیرخانه شورا کارهای بزرگی انجام دهیم و تحول بسیار بزرگی در راه است.
بیش از 6 ماه بدون جلسه
خروج از حالت انفعال در عرصه فضای مجازی و حضور فعال و تأثیرگذار و تولید محتوای اسلامی متقن و جذاب یکی از کلیدیترین نکاتی است که رهبر معظم انقلاب در دیدار اعضای تازه نفس شورای عالی فضای مجازی بر آن تأکید کردند. بنا به تأکید ایشان لازمه حضور فعال و تأثیرگذار در فضای مجازی، «تمرکز در تصمیمگیری»، «جدیت در اجرا بدون از دست دادن زمان»، «هماهنگی میان دستگاهها» و «پرهیز از موازیکاری و تعارض» است.
این در حالی است که طی سه سال فعالیت شورای عالی و مرکز ملی فضای مجازی دستاورد چندانی را شاهد نبودهایم و به رغم آنکه مطابق قانون باید هر سه هفته یک بار این شورا به ریاست رئیسجمهور تشکیل جلسه دهد، جلسات این شورا بیتوجه به اهمیت جایگاه و مصوبات شورای عالی فضای مجازی منظم نبوده است. این روندی است که هم در دولت دهم و هم در دولت یازدهم طی شده است و به گفته رضا تقیپور، عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی بیش از شش ماه است که جلسات شورای عالی فضای مجازی تشکیل نشده است.
وزیر ارتباطات اما پس از انتصاب اعضای جدید شورای عالی فضای مجازی و مشخص شدن مأموریتهای این شورا درباره چرایی بینظمی در تشکیل جلسات شورای عالی فضای مجازی توضیح میدهد: در دوره جدید انشاءالله برگزاری جلسات منظم میشود علت اینکه جلسات با تأخیر برگزار میشد این بود که دستور کار پخته و منظمی وجود نداشت و وقت سران قوا بسیار ارزش دارد اما با چارچوبی که اکنون روشن شده امید میرود در آینده شاهد تعامل بین دستگاهها و مرکز ملی فضای مجازی باشیم و مرکز ملی فضای مجازی کانونی برای تصمیمگیری، سیاستگذاری و نظارت در برنامههای کلان باشد.
محمود واعظی در پاسخ به اینکه دبیر شورای عالی فضای مجازی بارها نبود دستور جلسات برای برگزاری جلسه شورا را رد کرده و میگوید دستور کارهای بسیاری در نوبت برگزاری جلسه و تصویب قرار دارند، اینگونه اظهار میکند: دبیرخانه دستور جلسات را برای رئیس شورا میفرستد و رئیس شورا بررسی میکند که آیا دستور جلسات پخته است یا خیر.
حالا در دور جدید فعالیت شورای عالی فضای مجازی با عنایت به اهمیت این فضا و تأثیر شگرف آن در جامعه همچنین فرمان روشنگرانه رهبر انقلاب باید دید چه تغییری در روند ایجاد شبکه ملی اطلاعات، نظارت و تولید محتوا و ارتقای جایگاه ایران به قدرتهای تأثیرگذار در فضای مجازی حاصل خواهد شد و آیا انفعال در این حوزه با ضریب نفوذی به گستردگی بیش از 60 درصد اعضای جامعه، جای خود را به تدبیر و حرکت فعال خواهد داد.