حجم مکالمات ایران و عراق در ایام اربعین امسال نسبت به روزهای عادی سال به بیش از ۲۰ برابر افزایش یافته و با توجه به ظرفیت محدود شبکه های ارتباطی به زائران ایرانی توصیه می شود مدت مکالمات را کوتاه کنند.
۲۱ میلیون دقیقه مکالمه زائران ایرانی در ۹ روز
حجم ترافیک ارتباطی میان دو کشور ایران و عراق در حالی در ایام اربعین حسینی به اوج می رسد که براساس اعلام ستاد برقراری ارتباطات اربعین در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، از ابتدای آذرماه تا پایان روز نهم آذرماه امسال، زائران ایرانی بیش از ۲۱ میلیون دقیقه مکالمه برقرار کردند. سال گذشته بیش از ۲ میلیون ایرانی که همزمان با اربعین حسینی به کشور عراق سفر کرده بودند در مجموع ۲۶ میلیون دقیقه مکالمه انجام دادند که البته امکان برقراری مکالمات از مرزهای کشور تا عراق، با مشکلات بسیاری همراه بود.
امسال با وجود تشکیل کمیته ارتباطات اربعین حسینی، از حدود ۲ ماه پیش تمهیدات بسیاری از سوی ایران برای افزایش ظرفیت شبکه ارتباطی کشور در این ایام صورت گرفت و آخرین آمار نشام می دهد که ظرفیت شبکه ارتباطی بین دو کشور به ۱۰ برابر افزایش یافته است.
اما با این وجود زائران ایرانی در کشور عراق و شهر کربلا با مشکلاتی در برقراری ارتباط با شبکه ایران مواجه هستند که بیشترین موارد نیز از سوی زائرانی اعلام می شود که سیم کارتهای عراقی خریده اند و به نظر می رسد اپراتورهای عراقی نتوانسته اند ظرفیت مدنظر را برای زائران ایرانی تامین کنند.
محمدرضا فرنقی زاد مدیر روابط عمومی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات وضعیت ترافیک ارتباطی بین دو کشور را در این شرایط مناسب ارزیابی کرد و گفت: با وجودی که در شرایط عادی، این حجم ارتباطی در شبکه های دو کشور مبادله نمی شود نمی توان انتظار داشت که اوضاع ارتباطی نرمال باشد اما با این وجود تاکنون مشکلی برای عدم برقراری ارتباط گزارش نشده است.
یک میلیون و ۲۰۰ هزار زائر ایرانی از سیم کارتهای ایرانی استفاده می کنند
وی با اشاره به تعداد زائران ایرانی مستقر در کشور عراق و نیز سایر زائران که ازدحام چند میلیونی را به همراه دارد ادامه داد: طبیعی خواهد بود اگر در مقاطعی زائران در برقراری ارتباط با مشکل مواجه شوند.
فرنقی زاد با تاکید براینکه از سمت ایران ظرفیت شبکه های ارتباطی توسعه یافته و پاسخگوی زائران خواهد بود گفت: اختلالات مقطعی مربوط به شبکه اپراتورهای عراقی است که امکان افزایش ظرفیت تا این حد را برای این ایام نداشته اند و زائران ایرانی که از سیم کارتهای اپراتورهای عراقی استفاده می کنند برای برقراری ارتباط با ایران از طریق رومینگ شاید با مشکل مقطعی مواجه شوند.
وی با اشاره به حجم بالای مکالمات از سوی زائران ایرانی به کشور ایران و برعکس گفت: آمارها نشان می دهد که در حال حاضر یک میلیون و دویست هزار نفر از زائرین ایرانی از رومینگ استفاده می کنند، یعنی سیم کارتهای ایرانی به همراه دارندو از شماره های خود استفاده می کنند که طبیعتا تراکم زیادی بر شبکه اپراتورهای عراقی ایجاد شده است.
رصد لحظه به لحظه اوضاع برقراری ارتباطات در اربعین حسینی
با وجود سفر کمیته ارتباطات اربعین حسینی به کشور عراق در ماه گذشته و بررسی وضعیت شبکه های ارتباطی بین دو کشور برای برقراری ارتباطات مناسب و به دور از اختلال زائران ایرانی، به دستور وزیر ارتباطات، این کمیته هم اکنون نیز در کشور عراق مستقر شده است.
در حال حاضر محمود خسروی رئیس کمیته ارتباطات اربعین حسینی در کشور عراق حضور دارد و اوضاع برقراری ارتباطات زائران ایرانی را لحظه به لحظه رصد می کند.
وی با اشاره به جلسات متعدد با مقامات عراقی و پیگیری های مجدانه مسئولان وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برای فراهم کردن بهترین تسهیلات ارتباطی برای زائران حسینی گفت: در جریان سفر به عراق، مذاکرات مفیدی با معاون وزیر ارتباطات کشور عراق به عمل آمده و ما تمام تلاش خود را جهت مدیریت بهینه ارتباطات زائرین اربعین حسینی به کار بسته ایم.
زائران مدت مکالمات را کوتاه کنند
معاون وزیر ارتباطات با تاکید بر حضور بی نظیر شیعیان در مراسم اربعین سید و سالار شهیدان از زائران محترم درخواست کرد با توجه به تراکم زیاد جمعیت حتی المقدور مدت مکالمات را کوتاه کنند چرا که به هر حال حضور چندین میلیون زائر ایرانی و عراقی در یک مسیر، ترافیک بالایی ایجاد می کند و شبکه های ارتباطی اپراتورهای عراق نیز برغم همه تمهیدات، حجم مشخصی از ترافیک را می توانند تحمل کنند.
از سوی دیگر با وجود ظرفیت ایجاد شده دیتا از سوی اپراتورهای تلفن همراه به زائران توصیه می شود از شبکه های اجتماعی داخلی برای برقراری ارتباط استفاده کنند که حجم کمتری از شبکه صوت را خواهد گرفت. درهمین حال اپراتورهای تلفن همراه با ایجاد مراکز پاسخگویی به مشترکان، امکان فعالسازی سیم کارت و سایر خدمات موبایلی را نیز برای زائران ایرانی فراهم کرده اند که زائران در صورت لزوم می توانند از این خدمات نیز استفاده کنند.
طبق اعلام وزارت ارتباطات، با وجود افزایش ظرفیت تبادل ارتباطی دو کشور، باز هم به علت وجود ترافیک در برخی نقاط و مسیرهای پرتردد، ممکن است اختلالاتی در برقراری تماس در داخل خاک عراق وجود داشته باشد که این اختلالات ناشی از عدم وجود زیرساختهای کافی اپراتورهای عراقی است.