به گزارش
گرداب، بیست و یکم اسفندماه سالروز تأسیس وزارت تلگراف در ایران است که 139 سال از آن میگذرد.
یعنی 139 سال پیش در ایران برای ارتباطات مردم وزارتخانهای تأسیس گردید.
آن روزها هر کسی زبان مورس را بلد نبود بایستی یک تلگرافچی در یکطرف خط و یک تلگرافی در طرف دیگر خط مینشستند و این زبان را ترجمه میکردند و برای گیرنده میفرستادند.
تلگرافچی بودن برای خودش شغلی بود و حرفهای منحصر به فرد.
آن روزها تلگرافچیها امین مردم بودند، بالاخره آنها از حرفهای فوری و خصوصی مردم شهرستان آگاهی مییافتند ولی به خود اجازه افشای آن را نمیدادند.
در این سالها فناوری ارتباطات دچار دگرگونیهای اساسی شده است و امروز دیگر بیشتر مردم از شبکههای اجتماعی تلفن همراه نظیر تلگرام استفاده میکنند.
این شبکهها سبک زندگی را تغییر داده است گویا زبان مشترکی بین همه مردم از همه اقوام و نژادها تشکیل شده است؛ «زبان تصویری»
دیروز هر کسی زبان تلگراف را بلد نبود اما امروز همه زبان تلگرام را میدانند حتی با ارسال یک استیکر احساس خود را به فردی در خارج از کشور که زبان مکالمه مشترک نیز ندارند اعلام میکنند و او به راحتی آن را درک میکند.
گسترش ارتباطات و ایجاد زبان مشترک در بین مردم دنیا، جامعه بشری را به سمت همگرایی پیش میبرد و این همگرایی نیاز به آماده شدن دارد. بشری که تا دیروز در قالب مرزها و دیوارها جدا شده بود امروز به سمت همگرایی واحد پیش میرود آن هم در فضایی مجازی، عدم آشنایی و عدم فرهنگسازی در این حوزه یعنی ورود به جنگلی تاریک در نیمه شب.
اولین و مهمترین اصل حضور در این فضای جدید که در همه زبانها و همه ادیان مشترک است، رعایت اخلاق است.
اگر دیروز تلگرافچیها رعایت اخلاق را میکردند و اسرار مردم را به راحتی فاش نمیکردند، امروز نیز تلگرامیها باید اخلاق را رعایت کنند و به راحتی اسرار مردم را فاش نکنند چه رسد به اینکه از صحت آن مطلب اطمینان هم نداشته باشند.
زبان تلگراف به زبان تلگرام تغییر یافته، زمان تلگراف هم به زمان تلگرام تغییر یافته اما آنچه در همه دورانها ثابت میماند رعایت اخلاق و ادب است چه در زبان تلگراف و چه در زبان تلگرام.
محمدرضا فرنقیزاد
رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات