وزارت دفاع این کشور حتی بدون داشتن تایید وزارت امور خارجه میتواند کمپینهای سایبری و عملیات روانی مجازی اجرا کند.
به گزارش گرداب، منابع آگاه به بلومبرگ گفتهاند که وزارت دفاع آمریکا در رقابت اداری با وزارت امور خارجه این کشور پیروز شد و اختیارات گستردهتری برای راهاندازی عملیات سایبری پیدا کرده است.
جزئیات عملیاتهای سایبری پنتاگون محرمانه است. منابع آگاه گفتهاند که این وزارتخانه موفق شده اختیارات مهمی که در سال 2018 دولت ترامپ به آنها داده بود را حفظ کنند.
یک مقام ارشد دولتی که خواست نامش فاش نشود، گفته است که وزارت امور خارجه نیز از این مزیت برخوردار شده که قبل از انجام عملیاتهای سایبری وزارت دفاع، جزئیات این برنامهها را دریافت کند.
پل نی، مشاور کل وزارت دفاع آمریکا در سال 2020 گفته بود که در سال 2018 اختیاراتی به پنتاگون داده شد تا بتواند به انجام عملیات سایبری انجام دهد و بهخصوص بتواند در فضای مجازی عملیات نظامی انجام دهد. این برنامه که در شورای امنیت ملی ترامپ طراحی شده بود (جان بولتون در آن زمان مشاور امنیت ملی بود) به منظور سادهسازی فرایند اخذ مجوز و قانونی کردن عملیاتهای سایبری پنتاگون صورت گرفته بود. جان بولتون در خاطرات خود این برنامه را استوار و سفت و سخت خوانده است.
گفته میشود پنتاگون عملیاتهای سایبری زیادی در سطح داخلی و خارجی انجام میدهد. عملیات سایبری در جنگ روسیه و اوکراین، دخالت در فضای مجازی کشورهای ایران، چین و روسیه از جمله عملیاتهای سایبری افشاشده پنتاگون است.
پنتاگون، وزارت امور خارجه و فرماندهی سایبری ایالاتمتحده به درخواستها برای اظهارنظر پاسخ ندادهاند. یک مقام ارشد دولتی دیگر نیز به پایگاه خبری سایبر اسکوپ میگوید که دولت رویکرد یا توانایی خود را برای استفاده از عملیات سایبری تهاجمی بهعنوان ابزار قدرت ملی، در مواقع لزوم نیز حتی تغییر نداده است.
به گفته منبعی که در جریان گفتگوها قرار داشته، ازآنجاییکه پنتاگون و وزارت امور خارجه بر سر اختیارات اختلافنظر داشتهاند، فرماندهی سایبری آمریکا با اقدام سریع برای مقابله با عملیات روسیه، به کمرنگ کردن تواناییهای روسیه در فضای سایبری کمک کرده است و این اقدامات با این استدلال که پنتاگون باید اختیارات خود را حفظ کند، انجام شده است.
این منبع مدعی شد که فرماندهی سایبری آمریکا توانسته پیروزیهای خوبی به دست آورد و همین امر، این استدلال را توجیه خواهد کرد که داشتن انعطافپذیری بیشتر و توانایی انجام اقدام سریعتر، واقعاً به انجام عملیات کمک خواهد کرد.
جیمز لوئیس، مدیر برنامه فناوریهای راهبردی در مرکز مطالعات راهبردی و بینالمللی، میگوید در دوران اوباما، وزارت امور خارجه عملیاتهای سایبری را متوقف کرده بود. ایالاتمتحده در گذشته برای انجام عملیات مشترک با مشکل روبرو بوده است، زیرا دولت زمان زیادی را برای اعلام موافقت خود صرف کرده است و این یک ایراد اساسی شناخته میشود.
وزارت امور خارجه تلاش کرده است تا کارکنان خود را که در زمینه مسائل دیپلماسی سایبری کار میکنند، تقویت کند، اما کارشناسان میگویند این وزارتخانه از لحاظ تاریخی در این زمینه نسبت به سایر آژانسها، تخصص کمتری داشته است.
حال به نظر میرسد این پنتاگون است که بیرقیب عرصه عملیاتهای سایبری آمریکا را هدایت خواهد کرد و اختیارات زیادی برای انجام کمپینهای مجازی دارد.