اولین آزمایش ارتباط نوری ماهواره به زمین با سرعت فوقالعاده در چین انجام شد که این ارتباط تنها بیش از ۱۰۰ ثانیه به طول انجامید.
به گزارش گرداب، شرکت چنگوانگ (Changguang Satellite Technology)، یک شرکت دولتی مستقر در استان جیلین چین، از دستیابی به یک نقطه عطف بزرگ در فناوری فضایی با استقرار موفقیت آمیز ارتباطات پرسرعت مبتنی بر لیزر در ماهوارههای تجاری خبر داد.
این پیشرفت، سرعت انتقال اطلاعات از فضا به زمین را ۱۰ برابر افزایش داده و به سرعت چشمگیر ۱۰ گیگابیت در ثانیه (Gbps) رسیده است.
این پیشرفت از طریق لیزرهایی که به عنوان حامل داده عمل میکنند و طیف بسیار گستردهتری نسبت به فناوری مایکروویو سنتی ارائه میدهند، ممکن میشود. انتظار میرود استقرار این فناوری پیشرفته، ارتباطات زمینی با ماهوارهها را متحول کند.
نتایج پیشگامانه و مزایای لیزر
این آزمایش موفقیتآمیز با حضور پژوهشگرانی از مؤسسه تحقیقات اطلاعات هوافضا (AIR)، شاخهای از آکادمی علوم چین انجام شد که با استفاده از لیزر، پیوند ماهواره به زمین را برقرار کردند.
تیم مستقر روی زمین، سیگنالهای لیزری ساطع شده از ماهواره Jilin-۱ MF۰۲A۰۴، بخشی از بزرگترین شبکه ماهوارهای تصویربرداری جهان و عضو صورت فلکی Jilin-۱ را دریافت کرد. این صورت فلکی نقش مهمی در بخشهای مختلف از جمله بررسی منابع زمین، برنامهریزی شهری و پایش بلایای طبیعی دارد.
لی یالین، رهبر سیستم زمینی در مؤسسه تحقیقات اطلاعات هوافضا، مزایای ارتباط لیزری را با استفاده از یک تشبیه جالب توضیح داد. وی گفت: استفاده از مایکروویو رایج در فرکانس ۳۷۵ مگاهرتز مانند رانندگی در یک خط است و این فناوری در حال ظهور در واقع یک مایکروویو با فرکانس ۱.۵ گیگاهرتز بالاتر است که مانند رانندگی در اتوبانی با ۴ خط است.
این بهبود گسترده در پهنای باند، امکان انتقال یک فیلم با کیفیت بالا را تنها در یک ثانیه، یعنی ۱۰ تا ۱۰۰۰ برابر سریعتر از روشهای ارتباطی مایکروویو فعلی فراهم میکند.
گفتنی است که در میان اولین مجموعه تصاویر ارسال شده توسط فرستنده Jilin-۱ به زمین، تصویری از پایتخت قطر، دوحه وجود داشت.
پیامدها برای آینده و پیشگامی چین
این آزمایشها با استفاده از فناوری ارتباطات پرسرعت مبتنی بر لیزر، دنیایی از احتمالات را باز میکند. لیزرها علاوه بر تسریع انتقال داده، به دلیل قابلیتهای قوی ضد تداخل الکترومغناطیسی، امنیت بیشتری را فراهم میکنند.
ناسا سال گذشته با پژوهشگران مؤسسه فناوری ماساچوست (MIT) برای ایجاد سیستم تحویل فروسرخ ترابایت (TBIRD) همکاری کرد. تلاشهای آنها در ژوئن سال گذشته به سرعت ۱۰۰ گیگابیت بر ثانیه منجر شد که این موفقیت در سال جاری دو برابر شد.
بت کریر، مدیر پروژه TBIRD در توضیح اهمیت ارتباطات نوری، گفت: ارتباطات لیزری حلقه مفقودهای است که اکتشافات علمی آینده را ممکن میکند.
در حالی که ناسا در ارتباطات لیزری نیز پیشرفت کرده است، دستاوردهای آنها در یک ماهواره نمایشی به نمایش درآمده است که قدرتمندتر از ماهوارههای تجاری است.
طراحی ماهواره تجاری چین و طول عمر بیشتر از نظر کاربرد عملی، برتری ایجاد میکند. موفقیت آزمایش اخیر ارتباط لیزری فضا به زمین آنها، زمینه را برای کاربرد در مقیاس بزرگ بعدی محمولههای ارتباط لیزری ماهواره به زمین با سرعت ۴۰ گیگابیت بر ثانیه فراهم کرده است.
صورت فلکی Jilin-۱ با برنامهریزی برای گسترش این صورت فلکی به ۱۳۸ ماهواره در سال جاری و تکمیل فاز دوم ساخت تا سال ۲۰۲۵، زمانی که شبکهای از ۳۰۰ ماهواره را در اختیار خواهد داشت، قرار است در فناوری ارتباطات ماهوارهای تسلط بیشتری پیدا کند.
این پوشش گسترده، همراه با قابلیتهای قدرتمند سنجش از دور، هر روز حجم وسیعی از دادهها را تولید میکند و تقاضای رو به رشد برای انتقال داده از ماهواره به زمین و بین ماهوارهها را برآورده میکند.