خاطره تلخ ویکی لیکس؛

گرداب/ دستور اجرایی اوباما برای حفاظت از اطلاعات

تاریخ انتشار : ۱۷ مهر ۱۳۹۰

دولت آمریکا به منظور جلوگیری از تکرار واقعه ویکی لیکس، محدودیت هایی را برای دسترسی به اطلاعات طبقه‌بندی شده، تعیین کرد.

به گزارش گرداب به نقل از نیویورک تایمز، کاخ سفید روز جمعه دستوری اجرایی صادر کرد که بر مبنای آن نرم افزار امنیتی رایانه های دولتی که هنگام نفوذ ویکی لیکسی‌ها و انتشار صدها هزار سند طبقه بندی شده دولتی مورد استفاده قرار گرفته بودند، عوض شوند. ترس از تکرار حادثه سال گذشته که طی آن "ویکی لیکس" به بیش از 250 هزار پیام دیپلماتیک وزارت خارجه آمریکا دست یافته و بخش اعظم این اطلاعات را روی اینترنت منتشر کرد، منجر به صدور این فرمان شده است.

بر اساس دستور "باراک اوباما"، دستگاه‌های دولتی 7 ماه فرصت دارند تا سیاست‌ها و دستورالعمل خود از جمله موارد مربوط به اطلاعات طبقه‌بندی شده را مورد بازبینی قرار دهند و پیشنهادات خود برای کاهش وقوع نفوذهایی از این دست را ارائه دهند.

این فرمان شامل تعمیرات برطرف ساختن شکاف‌های نرم افزاری که "پنتاگون"، "وزارت امور خارجه" و "سی آی ای" بلافاصله پس از اقدام افشاگرانه ویکی لیکس در نوامبر سال گذشته انجام دادند، می‌شود.

به عنوان مثال از آن زمان ارتش این کشور 87 درصد از رایانه‌‎های خود را غیرفعال ساخت تا از دانلود اطلاعات طبقه‌بندی شده به وسیله حافظه‌های فلش، سی دی و یا دی وی دی جلوگیری کند.

پنتاگون همچنین دستورالعمل‌هایی را برای رصد و تشخیص رفتارهای مشکوک در سیستم‌های رایانه‌ای مربوط به اطلاعات طبقه‌بندی شده، صادر کرده است.

وزارت امور خارجه نیز توزیع اسناد دیپلماتیک خود از طریق یک سیستم پست الکترونیک که در اغلب بخش‌های ارتش مورد استفاده قرار می‌گرفت را متوقف ساخته است. این همان سیستمی است که "برادلی ای. منینگ"، متهم به انتشار اسناد محرمانه آمریکا در ویکی‌لیکس از آن سیستم استفاده کرده است.

فرمان رئیس‌جمهور آمریکا همچنین کمیته ویژه دولتی‌ای را بنیان می‌نهد که ظرف 90 روز باید گزارشی برای ارزیابی توفیق یا شکست دولت فدرال در حفاظت از اسناد و اطلاعات طبقه‌بندی شده در شبکه رایانه‌ای دولتی را تحویل باراک اوباما دهد. ضمنا پس از اولین گزارش، هر سال یک بار باید چنین گزارشی تنظیم و به رئیس‌جمهور آمریکا ارائه شود.

"مانت هاوکینز"، رئیس بخش سیاست‌گذاری بیومتریک و مدیریت تشخیص هویت در شورای امنیت ملی آمریکا می‌گوید: «من فکر نمی‌کنم ما هیچ‌گاه قادر باشیم خود را در برابر وقوع مجدد انتشار اسناد محرمانه تضمین کنیم اما این اقدامات شانس ما را برای جلوگیری از وقوع چنین رویدادی یا کشف آن حین وقوع بیشتر می‌سازد.»