به گزارش
گرداب، حجت السلام پناهیان ظهر امروز در همایش "عبرت ها و بصیرت ها" که در سالن همایش های صدا و سیما برگزار شد، یکی از برکات انقلاب را رشد فرهنگ سیاسی جامعه ما برشمرد و خاطر نشان کرد: وقتی فرهنگ سیاسی یک جامعه رشد می کندهیچ اتفاق نامطلوبی در جامعه رخ نمی دهد و باعث الگوپذیری دیگران هم می شود.
وی با تاکید بر اینکه تمام اندیشه های سیاسی باید در رشد فرهنگ سیاسی آن جامعه خود را نشان دهد یادآورد شد: رسانه ها مهمترین عامل در این مسیر هستند.
وی ضمن تاکید بر تعویض تئوری تولید دانش و شاخص های آن اظهار داشت: اگر ما شاخص های رشد فرهنگ سیاسی جامعه را تدوین کنیم می توانیم قضاوت کنیم که به این رشد رسیده ایم یا خیر.
استاد حوزه و دانشگاه با تاکید بر چگونگی رسیدن به این رشد متذکر شد: اهتمام ورزیدن و ارزش برای آزادی بیان و قلم رسانه ها نکته مهمی است در حالی که آزادی بیان تنها در کنار قضاوت عادلانه و صحیح ارزشمند است.
وی افزود: آزادی بیان بدون افزایش قدرت قضاوت و دادن معیارهای تشخیص سخن صحیح از باطل مانند هرج و مرج در جامعه است که نه تنها یک ارزش نیست بلکه به یک ضد ارزش تبدیل می شود.
وی با اشاره به اینکه ما می دانیم که صهیونیست ها در جهان چه بر سر رسانه ها آورده اند، یاد آورشد: ملاک های تشخیص سخن غلط و درست را آنها نه تنها به فراموشی سپرده اند بلکه آن را دفن کرده اند.
پناهیان همچنین خاطر نشان کرد: اولین تقاضای من از رسانه ها آن است که در کنار هر خبری که می دهند قدرت قضاوت برای صحیح و غلط بودن آن خبر و آنچه که درپشت این خبر قرار دارد را بدهند یعنی اهل رسانه همان قدر که باید برای بیان آزادباشد همان قدر هم باید مسوول در قضاوت صحیح باشد و این باید در جامعه ما اتفاق بیافتد.
وی با بیان اینکه رسانه ما نباید پیروی یک حزب یا گروه باشد تا از زیر بار مسوولیت شانه خالی کند، گفت: اهل رسانه برای بالا بردن سطح قضاوت مقدمات آن را باید فراهم سازد و نباید سخن غیر منصفانه را ارائه دهد.
استاد حوزه و دانشگاه در ادامه در بخش دیگری از سخنانش به نقش و کارکرد رهبری در جامعه دینی در فتنه اخیر اشاره کرد و یادآور شد:با توجه به اینکه ما جامعه دینی مفهومی به عنوان رهبری نداریم و رهبری مفهوم عام است که شامل انواع مدیریت ها می شود باید کلمه امام را بازشناسی کنیم.
وي در ادامه درباره سوالات دانشجويان در خصوص سوال فراوان دانشجویان که در مورد وظایف رهبری است، گفت: اگر رهبری را با ولایت و امامت توضیح می دادیم جای سوال نبود بنابراین به اسلامی اصیل برگردیم.
وی افزود: من نمی دانم که چرا برخی وحشت می کنند که از کلمه امام برای رهبری استفاده شود با اینکه امام بار معنایی خود را دارد و امامت دریایی از معارف را در خود نهفته دارد اما نمی دانم چرا تصمیم به تغییر گرفته نشده است.
وی با بیان اینکه استفاده کلمه امام برای هر رهبر دینی امری رایج در طول تاریخ بوده است گفت: مثل امام موسی صدر که رهبری نمی کرد و امامت می کرد. پناهیان با اشاره به کارکردهای امامت یادآورد شد: یکی از کارکردهای امام در جامعه این است که قدرتمندان جامعه را کنترل کند.
وی در ادامه با اشاره به نقش رسانه ها در این زمینه گفت: راه اینکه مردم از بی بی سی تاثیر نپذیرند این نیست که تنها دروغ های آنها را آشکار کنند و یا صحنه های مستهجن آنها را به رخ ملت بکشند و یا اینکه بگویند به حرف دشمنان گوش ندهید بلکه راه این است که رسانه های ما زشتی و دیکتاتوری پنهان سیاسی آنها را نشان دهند تا مردم در برابر آنها و دیکتاتوری پنهانی سیاسی شان واکسینه شوند.
استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه کنترل توسط مردم یک فریب است خاطر نشان کرد: این بدان دلیل است که مردم امکان نظارت مطلق را ندارند و این نظارت پایین به بالا هم صدسال در جهان جواب نداده و نظارت بالا به پایین تنها می تواند کارساز باشدکه در نظام دینی هم موثر و مهمترین نوع نظارت می باشد.
وی با اعلام اینکه رسانه ها نقش کمک کننده ای به مردم در این نظارت بالا به پایین دارند خاطر نشان کرد: رسانه ها باید به نقد ها توجه کنند و ما شاهد بودیم که برخی از این نقدها را هم حتی رهبری برطرف کرده اند.
پناهیان با تاکید بر اینکه احزاب گروه بازی سازی سیاسی جامعه هستند تصریح کرد: کارکرد رهبری در جامعه مردم سالار نظارت از پایین به بالا و برطرف کردن نقد ها با نظارت از بالا را کنترل می کند.
پناهیان با اشاره به ارتباط کارکرد رهبری و رسانه ابراز عقیده کرد: رسانه ای که از خط رهبری خارج شود جامعه را به هرج و مرج خارج می کشاند و ما رسانه ای خارج از رهبری نداریم.
وی همچنین افزود: نقش نظارت بر قدرت های سیاسی جامعه مهم است و این نظارت با قضاوت عادلانه باید به انجام برسد و نباید اجازه داد که در چرخش قدرت بین نخبگان مافیایی شکل گیرد و پیروز شود.
استاد حوزه و دانشگاه همچنین افزود: نقش دوم رهبری غیر از نظارت بر نخبگان این است که اجرای قوانین را کنترل کند و در خلع قانون هم نجات بخش مشکلات باشدو رهبری هم علی رغم اینکه حزبی پشت او نیست اما نقشش به صورت یک الگو و طرح است.
وی با اعلام اینکه خوارج ضد قانون هستند گفت: اگر کسی جرات کرد خلاف یک قانون عمل کند یعنی رسانه های آن جامعه ضعیف هستند.
وی در پایان با تاکید بر این که خلاف قانون عمل کردن نشانه ضعف رسانه هاست یادآور شد: انشاء الله رسانه ها بتوانند نقش کلیدی خود را در رشد فرهنگ سیاسی جامعه ایفاء کنند و نقش خود را با امامت جامعه دینی که مکمل نقش رسانه هاست به خوبی درک کرده و سطح قضاوت مردم را افزایش دهند.