بعضی از کشورها در حوزهی اینترنت اشیاء سرمایهگذاریهای بیشتری داشتهاند. چین، هند، هلند، آلمان، امریکا، کره جنوبی، ایتالیا، سنگاپور، برزیل و ... از مهمترین آنها هستند. راهاندازی ابتدایی شبکهی ملی اینترنت اشیاء در هلند و کره جنوبی، اندازهگیری هوشمند مصرف انرژی در ایتالیا و فعالیتهای مشابه در این کشورها قابل بررسی است.
چین
کشور چین از کشورهای پیشگام در عرصهی
اینترنت اشیاء است که فعالیتهایی را در این حوزه آغاز کردهاست. کشور چین در سال
2010 مبلغ 807 میلیون دلار را در زمینهی اینترنت اشیاء سرمایهگذاری کردهاست. همچنین موسسهی
هندی Infosys Ltd با کمک محققانی از دانشگاه Aachen آلمان تحقیقی را انجام دادهاست که طبق آن عمق فعالیتهای چین در این حوزه
روشنتر میشود. طبق این گزارش، کشور چین برای نخستین بار در حوزهی اینترنت اشیاء
از ایالات متحدهی امریکا پیشی گرفتهاست. شرکتهایی همچون هواوی از شرکتهای پیشرو
این تکنولوژی در چین هستند. این کمپانی با طراحی سیستم عامل جدید LiteOS توانستهاست گام بلندی در حوزهی اینترنت اشیاء بردارد.
همچنین در سال 2011 وزارت صنعت و فناوری اطلاعات چین، طرحی پنج ساله را ارائه کرد که موضوع آن توسعهی اینترنت اشیاء بود. این برنامه شامل حمایت دولت از این فناوری نوظهور از جنبههای مختلف است. همچنین کشور چین و IIC (کنسرسیوم اینترنت صنعتی) توافقنامهای را امضا کردهاند که در آن استانداردها برای اینترنت اشیاء تنظیم شدهاست. این کنسرسیوم در نظر دارد با این توافقنامهها یک چارچوب جهانی را برای اینترنت اشیاء سازماندهی کند.
در این زمینه، شرکت چینی علیبابا (Alibaba) نیز با همکاری شرکت خودروسازی سایک (SAIC) اقدام به ساخت خودرویی کردهاند که به شبکهی اینترنت وصل میشود. در این ماشینها از سیستم عامل YunOS استفاده میشود که باعث میشود آنها نیز مانند سایر وسائل هوشمند به اینترنت متصل باشند.
هند
ارتباطات M2M
ارتباطات ماشین به ماشین است که مربوط به ارتباط
ماشینها به اینترنت و ارتباط آنها به وسایل متصل به اینترنت میباشد. این عمل
بدون دخالت انسان یا با دخالت اندک انسان انجام میشود. کشور هند از بزرگترین
بازارهای M2M در جنوب آسیا و اقیانوسیه است که حدود 80 درصد
ارتباطات دستگاه M2M جنوب آسیا را به خود اختصاص دادهاست.
این کشور از تکنولوژی اینترنت اشیاء در زمینهی هوشمندسازی شهر استفادههایی داشتهاست. از جمله اینکه در دهلی نو چراغهای خیابانها از راه دور در هنگام غروب، روشن و در سپیدهدم خاموش میشوند. همچنین این کشور در تلاش است تا در زمینهی مدیریت بحران از طریق اینترنت اشیاء اقدام کند. بر این اساس، گروه عملیاتی دیجیتالی هند، در اتاق فکر خود به همین موضوع میپردازد. طبق تحقیقاتی که انجام دادهاند، دولتها میتوانند از طریق ثبت نامهای الکترونیکی فرایندهای اداری را بهبود دهند و اهداف بزرگتری را در توسعهی انسانی دنبال کنند. با توجه به اینکه این کشور زمینهی بسیاری از بلایای طبیعی را دارد، آنها برآنند تا بتوانند از طریق اینترنت اشیاء و اطلاعاتی که حسگرها در اختیار دولت و نهادهای مربوط قرار میدهند، این بحرانها را کنترل و مدیریت کنند. چرا که در مدیریت این بحرانها ارسال به موقع اطلاعات نقشی اساسی را دارد. سرویس هشدار سونامی از اوایل سال 2015 وارد بازار این کشور شد که در این زمینه موثر بود.
همچنین پرداخت عوارض الکترونیکی برای جلوگیری از صفهای طولانی و ترافیک، از دیگر خدمات هند در حوزهی اینترنت اشیاء بودهاست. علاوه بر این، در حوزهی سلامت در برخی از بیمارستانهای پیشرو این کشور، نوعی خدمات M2M ارائه میشود که با آن، دکترها میتوانند از علائم حیاتی بیمارانی که به تازگی عمل کردهاند و از بیمارستان مرخص شدهاند اطلاع داشته باشند.
هلند
در هلند شرکتی به نام KPN سیستم اینترنت اشیاء را برای تمام کشور طراحی و
راهاندازی کردهاست. به وسیلهی این تکنولوژی، شبکهای ایجاد میشود که به وسیلهی
آن میلیونها دستگاه در سراسر کشور میتوانند به هم متصل شوند. این شرکت بسیاری از
برجهای مخابراتی موبایل را به سیستم اتصال با برد بلند مجهز کردهاست. در بیانیه KPN آمده که از امروز شبکه LoRa در تمام نقاط هلند در دسترس است. این امر هلند را به نخستین کشور
در دنیا تبدیل میکند که دارای شبکه LoRa
برای استفاده از اینترنت اشیاء میشود. شبکه LoRa شبکهی
ارتباطات موبایلی با نرخ پایین دیتا است که کشورهایی نظیر کرهی جنوبی نیز درصدد
راهاندازی چیزی مانند آن هستند تا بتوانند شبکهی ملی اینترنت اشیاء را در کشور
خود روشن کنند. بنابراین هلند اولین کشوری است که به صورت سراسری دست به این اقدام
زدهاست. در فاز ابتدایی، این شبکه در نوتردام و هیگ پیاده شد.
همچنین این شرکت توافقنامهای را امضا کرده که طبق آن، 1.5 میلیون اشیاء از طریق این شبکه به هم متصل میشوند و این تعداد قرار است افزایش بیابد.
آلمان
کشور آلمان نیز سرمایهگذاریهای عظیمی در حوزهی اینترنت اشیاء انجام دادهاست و شرکتهایی پیشرو در این کشور در حال فعالیت هستند. طبق بررسیهای انجام شده، 17 درصد از شرکتهای آلمانی و امریکایی مدتی است که از برخی از قابلیتهای اینترنت اشیاء استفاده میکنند اما در این موضوع با هم متفاوت هستند. چرا که 40 درصد از آلمانیها قصد دارند طی یک یا دو سال آینده این کار را انجام دهند ولی این رقم در امریکا 24 درصد است که پیشگامی آلمان را نشان میدهد.
همچنین شرکت آلمانی بوش در حال آمادهسازی یک شبکهی رایانش ابری است که با استفاده از آن بسیاری از وسائل مانند خودروها و ماشینهای لباسشویی به اینترنت متصل میشوند. علاوه بر این، شرکت خودروسازی آلمان شفلر در حال همکاری با شرکت IBM است تا در حوزهی اینترنت اشیاء به دستاوردهای جدیدی برسند.
امریکا
کشور امریکا نیز تاکنون سرمایهگذاریهایی در بستر اینترنت اشیاء داشتهاست و پیشبینی میشود این روند سیر صعودی داشته باشد. در سال 2015 طرح راهاندازی شهر هوشمند با 160 میلیارد دلار سرمایه در بخش تحقیق و توسعه در دستور کار قرار گرفت. همچنین در همین سال، وزارت حمل و نقل طرحی را مطرح کرد که طی آن مبلغ 40 میلیون دلار به شهری اهدا میشود که تا مارس 2016 فناوری اینترنت اشیاء را به منظور کاهش تراکم، بهبود ایمنی حملونقل، حفاظت از محیط زیست و حمایت از رشد اقتصادی به کار گیرد.
علاوه بر این، مسئولین سازمان امنیت ملی امریکا اعلام کردهاند که میخواهند از اینترنت اشیاء به عنوان ابزار شنود اطلاعات در خارج از ایالات متحده استفاده کنند و دلیل این کار را مبارزه با تروریسم بیان کردهاند. استفاده از این تکنولوژی به عنوان ابزار شنود انتقادهایی را به همراه داشتهاست. همچنین وزارت امور خارجهی امریکا نیز اعلام کردهاست که قصد دارد از اینترنت اشیاء در وزارتخانهی خود استفاده کند. این برنامه به منظور صرفه جویی در انرژی، شناسایی سریعتر مشکلات بالقوه و نظارت بر حسگرهای وزارتخانه است. طبق اطلاعیهی این وزارتخانه، تا سال 2017، 200 منطقه تجهیز خواهند شد و کل پروژه تا سال 2020 تکمیل خواهد شد.
شرکت سامسونگ نیز از سرمایهگذاری 1.2 میلیارد دلاری خود در حوزهی اینترنت اشیاء به طور اختصاصی در امریکا خبر دادهاست.
کره جنوبی
کشور کره جنوبی دارای یکی از پرسرعتترین اینترنتها در جهان است و در این حوزه همیشه پیشگام بودهاست. همچنین کره جنوبی شبکهی اختصاصی خود را برای اینترنت اشیاء نیز راهاندازی کردهاست. در این کشور، کمپانی مخابراتی SK Telecom شبکه جدیدی را به نام LoRaWAN افتتاح کرده که به وسیلهی آن دیتا با سرعت پایین و مصرف حداقل باتری منتقل میشود. در این کشور مشترکان زیادی از خدمات اینترنت اشیاء استفاده میکنند. طبق اعلام وزارت وزارت MSIP کره جنوبی در آمار ماه ژانویه خود، تعداد مشترکان خدمات مرتبط با IoT ۸۳.۵۷۷ واحد و شمار کاربران تلفنهای همراه هوشمند ۷۰.۰۹۷ واحد است. طبق این آمار مشترکان خدمات مرتبط با اینترنت اشیاء از مشترکان تلفنهای هوشمند بیشترند. دیوایسهای پوشیدنی از جمله اشیائی هستند که مشترکان در کره جنوبی از آنها به عنوان خدمات اینترنت اشیاء استفاده میکنند.
ایتالیا، سنگاپور، برزیل و ...
بسیاری دیگر از کشورهای جهان نیز به دنبال پیشرفت در این حوزه هستند. به طور مثال در ایتالیا، اندازهگیری هوشمند در صدر فعالیتهای مربوط به اینترنت اشیاء است که باعث صرفهجویی در مصرف انرژی خواهد بود. ایتالیا نخستین کشوری است که از سال 2001 این فناوری را به خدمت گرفتهاست. همچنین کشور برزیل بزرگترین بازار را از لحاظ تعداد ارتباطات ماشین به ماشین در امریکای لاتین داراست، اگرچه این کشور به نسبت کشورهایی نظیر چین و امریکا رشد کمتری در این حوزه داشتهاست. کشور سنگاپور نیز 6.1 میلیارد دلار برای طرح ملی هوشمند سرمایهگذاری کردهاست که شامل حمایت از طرحهای نوین استفاده از اینترنت اشیاء و استقرار کاربرد شهر هوشمند است.
از آنجایی که این تکنولوژی انقلابی در حوزهی صنعت محسوب میشود بسیاری از کشورهای دیگر از جمله ایران نیز قصد ورود به این حوزه را دارند و یا اقداماتی را انجام دادهاند.