Gerdab.IR | گرداب

روش جدید فریب کاربران؛

کلاهبرداران نیجریه ای سراغ خانواده ها رفتند

تاریخ انتشار : ۱۱ اسفند ۱۳۹۴

پلیس فتا بار دیگر در مورد کلاهبرداری نیجریه ای در فضای سایبری و این بار به خانواده ها هشدار داد.

به گزارش گرداب، کلاهبرداری ۴۱۹ یا چنانچه در ایران می گویند «کلاهبرداری نیجریه ای» شکلی از کلاهبرداری از طریق ایمیل است. در این روش کلاهبرداری، کلاهبردار با ارسال ایمیل به افراد قربانی، و جعل عناوین مختلف از جمله تاجری ورشکسته، شاهزاده ای مخلوع و یا وکیل خانواده ای که بزرگ آن خانواده فوت کرده ویا برنده شدن در یک لاتاری (قرعه کشی و بخت آزمایی) سعی در فریب کاربران و اخاذی از آنان دارد.

این نوع کلاهبرداری هرچند با اطلاع رسانی و آموزش کاربران رو به کاهش است اما همچنان در ایران قربانی می گیرد.

موضوعی که باعث شده تا پلیس فتا بار دیگر نسبت به شیوع این نوع کلاهبرداری هشدار دهد.

* آمارهای رییس پلیس

کمال هادیان فر رییس پلیس فتای کشور در این باره گفت: یک مورد کلاهبرداری که وقوع آن در حال افزایش بوده و خوشبختانه پلیس موفق به جلوگیری از افزایش آن شده است، کلاهبرداری به نام کلاهبرداری نیجریه ای است که این نوع از کلاهبرداری در سال 91، منجر به تشکیل21 پرونده و در سال 92 با افزایش چشمگیر 81 فقره پرونده شد.

رییس پلیس فتای ناجا افزود: با اقدامات انجام شده از سوی پلیس فتا و ارایه آموزش و هشدارهای لازم به صرافی ها و غیره این شیوه از کلاهبرداری در سال 93 به 32 مورد رسیده و در 8 ماهه امسال نیز 22 مورد از این کلاهبرداری تشکیل پرونده شده است.

به گفته هادیان فر یکی از قربانیان کلاهبرداری نیجریه ای یکی از شرکت های بزرگ خودروسازی در کشور بوده است که از این رو لازم است نسبت به پیامک های این کلاهبرداری توجه شود.

* قربانیان کلاهبرداری

کلاهبرداری نیجریه ای نه تنها گریبان شرکت ها و سازمان ها را می گیرد که بازاریان، کسبه و خانواده ها هم از آن در امان نبوده اند.

پیشتر سرپرست پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات فرماندهی انتظامی استان اصفهان در خصوص کلاهبرداری های اینترنتی از طریق ایمیل های جعلی که به کلاهبرداری نیجریه ای معروف است به تاجران، صرافان و شرکت های صادرات و واردات هشدار داده بود.

مصطفی مرتضوی در این باره گفت: یکی از جرایم سایبری بین المللی که اخیراً بسیار شایع شده است کلاهبرداری اینترنتی از طریق ایمیل های جعلی است که این نوع کلاهبرداری به کلاهبرداری نیجریه ای معروف است. در این جرم هکرها یا مجرمان سایبری، تاجران، صرافان و شرکت های صادرات و واردات را هدف قرار می دهند و در ابتدا با شناسایی تاجران یا شرکت ها اقدام به هک ایمیل آنها می کنند.

وی افزود: هکرها با ایجاد یک ایمیل مشابه با طرف فروشنده با تغییرات بسیار جزیی که در نگاه اولیه به چشم نمی آید هکرها یا مجرمان خود را در هنگام یکی از معاملات به جای طرف فروشنده جا زده و به طرف خریدار اعلام می کنند شماره حساب شرکت تغییر یافته است و از این پس مبلغ مورد معامله را باید به حساب جدید واریز کنند. خریداران یا واردکنندگان کالا نیز بدون اینکه موضوع را تلفنی از شرکت فروشنده بررسی کنند اقدام به واریز وجه به حساب جدید می کنند؛ غافل از اینکه این حساب مربوط به فروشنده نیست.

* خانواده ها هم مراقب باشند


به نظر می رسد دامنه فعالیت شیوه کلاهبرداری نیجریه ای، از سطح سازمان ها و شرکت ها فراتر رفته و اکنون مجرمان به سراغ خانواده ها به عنوان طعمه هایی کوچک تر اما آسان تر رفته اند.
در آخرین هشدار پلیس فتا که دیروز منتشر شد، رییس پلیس فتای استان ایلام از لاتاری یا کلاهبرداری نیجریه ای به عنوان شیوه مدرن کلاهبرداری نام برد و از خانواده ها خواست مراقب کلاهبرداری با عنوان برنده شدن در قرعه کشی های فضای سایبر باشند.

علی عباسی کسانی گفت: امروزه اینترنت مخاطبان زیادی را در فضای سایبر به خود اختصاص داده است که بیشترین گروه استفاده کننده از این فضا را نوجوانان و جوانان تشکیل می دهند.
وی ادامه داد: فضای سایبر در کنار مزیت هایی که دارد تهدیدات و خطراتی را نیز برای کارکنان به همراه دارد که کلاهبرداری های مالی از مهمترین این تهدیدات به شمار می رود.

رییس پلیس فتا استان ایلام گفت: یکی از مواردی که تحت عنوان کلاهبرداری های مدرن از آن یاد می شود کلاهبرداری هایی تحت عنوان کلاهبرداری نیجریه ای یا لاتاری است که به طور گسترده در فضای سایبر از این نوع کلاهبرداری در جهت سوءاستفاده از کاربران اینترنتی استفاده می شود.

وی گفت: یکی از شگردهای مجرمانه ای که این نوع از کلاهبرداران از آن استفاده می کنند برانگیختن حس همدردی قربانی در پیام ها یا ایمیل های ارسالی و استفاده از ناآگاهی افراد به ویژه جوانان و نوجوانان استفاده است.

کسانی با بیان اینکه امروزه با توجه به گشت و گذارهای اینترنتی افراد و عضویت آنها در سایت های مختلف، به دست آوردن اطلاعات خصوصی کاربران مانند نام و نام خانوادگی و ایمیل آنها توسط کلاهبرداران امر پیچیده ای نیست و در نهایت ایمیل هایی حاوی پیام هایی مبنی بر برنده شدن در قرعه کشی ها و غیره توسط سودجویان ارسال که منجر به فریب شخص قربانی می شود.

رییس پلیس فتا استان ایلام به کاربران فضای سایبر توصیه کرد که به پیام ها یا ایمیل های دریافتی از افراد ناشناس توجهی نکنند تا در دام سودجویان و کلاهبرداران اینترنتی گرفتار نشوند.

* چگونه در دام نیفتیم؟

کلاهبرداری نیجریه ای سناریوها و اشکال مختلفی دارد و لازم است افراد فریب وعده هایی از قبیل برنده شدن جایزه یا لاتاری و یا درخواست کمک با برانگیختن حس همدردی را نخورند و مراقب افرادی که خود را یک مامور و یا مقام دولتی یک کشور خارجی معرفی می کنند و مدعی هستند که می خواهند با کمک شما مبالغ کلانی را از آن کشور خارج و به حساب شما منتقل کنند باشند.
منبع: فناوران