Gerdab.IR | گرداب

ميزان دقيق ضريب نفوذ اينترنت در ايران؟!

تاریخ انتشار : ۰۴ مرداد ۱۳۹۰

طي سال‌هاي گذشته در حالي كه اختلافاتي بر سر اعلام عدد دقيق ضريب نفوذ اينترنت و تعاريف از "كاربر اينترنت" در كشور وجود داشت، ‌ضريب نفوذ اينترنت كشور در سال 89، 32.6 درصد اعلام شد كه رشدي معادل 10.8 درصد نسبت به سال 87 را نشان مي‌دهد اما...

گرداب- شاخص‌هاي توسعه‌اي كه در حال حاضر و در اكثر كشور‌هاي جهان در حوزه‌ي مباحث اقتصادي مورد بررسي قرار مي‌گيرد، شامل توسعه و نفوذ اينترنت در ميان اقشار يك جامعه مي‌شود.

ضريب نفوذ اينترنت نامي آشنا براي اكثر تحصيل‌كردگاني است كه هميشه با نوعي تعصب كشور خود را در معرض قياس با ساير كشور‌هاي پيشرفته قرار مي‌دهند تا برمبناي آن راهكاري براي عملكرد‌هاي آينده خود داشته باشند.

ضريب نفوذ يکي از شاخص‌هاي مهم در حوزه‌ فن‌آوري اطلاعات کشورها و در زمره شاخص‌هاي اهداف توسعه‌ هزاره است که منظور از آن نسبت جمعيت استفاده‌کننده از اينترنت در کشور به کل جمعيت کشور ضرب در 100 است.

گسترش روز‌افزون تكنولوژي و ارتباطات پهناي باند، معيارهاي ضريب نفوذ اينترنت را همواره دچار تغييراتي كرده‌اند تا جايي‌كه شاهديم در بسياري از كشور‌ها از قبيل كره براي ميزان اين ضريب نفوذ اينترنت با پهناي باند  20mbpsمورد ارزيابي قرار مي‌دهند و زير اين ميزان را از رده‌بندي‌هاي خود خارج مي‌كنند، اما در ايران شاهد هستيم كه اتصال‌هاي Dial up نيز در شاخص‌هاي ضريب نفوذ، احصاء مي‌شوند.

حداكثر سرعت kbps56 در ارتباطات Dial up كه تنها در شرايط ايده‌آل فراهم مي‌شود، همواره با افت و خيز‌هاي فراواني روبه‌رو بوده است و بنابر همين ضعف در ارائه‌ خدمات شايد نگاه برخي آحاد مردم اين‌گونه شده كه «پول دادن براي اينترنت‌، خرجي بيهوده است» و بعضا اين تفكر راه را براي جايگزين‌هاي مناسبي هم‌چون ADSL بسته است.

هرچند ضريب نفوذ اينترنت را در ديدگاهي كلان وجود ابزارها و دستگاه‌ها براي دسترسي به اينترنت براي تمامي مردم تعريف كرده‌اند، حال چه اين ارتباط اينترنتي Dial up باشد چه پرسرعت، اصل اين است كه اساسا ارتباطي موجود باشد.

باز هم با تمام تفاسير و تعاريفي كه از عنوان ضريب نفوذ اينترنتي ‌شده، شاهديم كه اين ضريب در حال حاضر عددي بين 30 تا 35 درصد است.

طبق آماري كه سايت "متما" براي ضريب نفوذ اينترنت كشور طي سال‌هاي 87 تا 88 ارائه داده است، اين ضريب در سال 87 ، 21.8 درصد بوده است كه تنها با 10.8 درصد رشد، طي دو سال متمادي در سال 89  به 32.6 درصد تبديل شده و چون اين ضريب در سال 88 بر روي عدد 26.4 درصد متوقف بوده است مي‌توان گفت از سال 87، هر سال حدود 4.5 تا 6 درصد رشد در ضريب نفوذ اينترنت داشتيم.

"مرکز توسعه ملي اينترنت" در آماري، تعداد مشترکان اينترنت کشور را حدود 24 ميليون و 550 هزار نفر و ضريب نفوذ اين شبکه را 32 درصد اعلام کرده بود و اين در حالي است كه به گفته كارشناسان پيش از اين ضريب نفوذ 11 درصد (مرکز آمار ايران) ‌تا 54 درصد (‌سايت اينترنت ورلد استتس) هم اعلام شده بود؛ اين آخرين آماري بود كه به‌طور رسمي اعلام شد!
در اين جدول كه طبقه‌بندي بين انواع ارتباطات اينترنتي را داشته، شركت مخابرات ايران را متولي اتصال‌هاي Dial up، سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي را متولي اتصال‌هاي ADSL و شركت ايرانسل و ارتباطات سيار را متولي اتصال‌هاي GPRS معرفي كرده است.

در هر حال نبايد فراموش كرد كه گسترش حجم اطلاعات بر روي شبكه‌ جهاني وب و توسعه‌ ميزان مراكز ارائه‌دهنده‌ اينترنت پرسرعت، مسير را طي چند سال اخير براي ارتقاء جايگاه ارتباطات پرسرعت افزوده است؛ اما اين به معناي رقابت با كشور‌هاي ديگر در اين حوزه نيست زيرا كشوري در گير و دار رساندن 50mbps اينترنت خود به 100mbps و كشوري ديگر از 15mbps به 30mbps اما ما در ارتباطات خانگي و شخصي داراي محدوديت 128kpbs هستيم.

با توجه به اينكه به گفته وزير ارتباطات كشورمان، در برنامه قرار دارد كه در اوايل سال سوم برنامه‌ پنجم سرانه پهناي باند در كشور به حداقل 12mbps رسانده شود، اين اميدواري وجود دارد كه ضريب نفوذ اينترنت كشور به ميزاني كه شايسته است برسد.

منبع: ایسنا