Gerdab.IR | گرداب

من #بین_خطوط می‌رانم

تاریخ انتشار : ۲۸ فروردين ۱۳۹۵

صبح روز شنبه است و با خودتان قرار گذاشتید از امروز منظم‌تر باشید، زودتر از هفته‌های قبل از خواب بیدار می‌شوید و خانه را ترک می‌کنید تا زودتر به محل کارتان برسید، سوار تاکسی که می‌شوید ورود به بزرگراه و خیابان اصلی شما را با صحنه عجیبی روبرو می‌کند... .

به گزارش گرداب، اتوبان پر است از خودروهای تک سرنشین، راننده یک پراید که عینکی آفتابی به چشم زده آینه‌اش به آینه تاکسی برخورد می‌کند و هرطور که شده مسیرش را از میانه دو خودرو پیدا می‌کند و جلو می‌رود، پشت‌سرش چند خودروی دیگر هم به راه افتاده‌اند و راننده تاکسی که از این کار لجش گرفته فرمان را به سمت راست می چرخاند و چند سانتی خودرو را به جلو می‌برد تا مانع از حرکت بقیه خودروها شود. رئیستان مدام زنگ می‌زند و از تاخیرتان گله می‌کند، شما در یک ترافیک سنگین به دام افتاده‌ اید که حالا حالا‌ها باید در آن بمانید.

احتمالا یکی از همان چند جوانی که بیش از یک ماه است کمپینی به نام من #بین_خطوط می‌رانم را ایجاد کرده‌اند بارها مشابه همین صحنه‌ها را دیده‌اند که خودشان بدون همراهی دستگاه‌های دولتی و مسئول آستین‌ها را بالا زده و برای اصلاح فرهنگ ترافیک دست به کار شدند، اولین بستر فعالیشان هم توئیتر بود و پس از آن‌ فعالیت خود در اینستاگرام و تلگرام را توسعه دادند و حالا با گذشت مدت زمان کمی در پشت برخی از خودروهای سواری در تهران نوشته‌ای جلب توجه می‌کند که من #بین_خطوط می‌رانم .

سیاوش کشمیری، یکی از اعضای اصلی این کمپین درباره آغاز فعالیتشان و بازخوردهایی که از این طرح گرفته‌اند با ایسنا گفت‌وگو کرده است، او با 25 سال سن، فارغ‌التحصیل رشته کامپیوتر است و نیمی از سربازی‌اش را پشت سر گذاشته.

کشمیری درباره شکل گیری و ایده اولیه این کمپین می گوید اوایل اسفند ماه بود که این کمپین شکل گرفت و هدف اصلی ما این بود که استیکرهایی (برچسب‌) را چاپ کنیم و پشت خودروها بچسبانیم، برچسب‌هایی که با محتوای "رانندگی بین خطوط". اما اینکه ایده اولیه چه زمانی شکل گرفت بر می‌گردد به مدتی قبل که من در توئیتر، توئیت یکی از کاربران برای رانندگی بین خطوط را بازنشر کردم تا دوستان من هم از آن مطلع شوند. بعد از آن یکی از کسانی که توئیتر مرا دنبال کرده بود برایم نوشت که چنین ایده‌ای داشته اما هیچ‌وقت عملی نشده و می‌توان گفت که ایده اولیه این کمپین از اینجا آغاز شد.

کشمیری ادامه می‌دهد:‌ البته این دوستمان چندان با ما همراه نشد و من و سه نفر دیگر با همکاری یکدیگر برای توسعه این ایده همکاری کردیم، همه ما هم همسن و سال و دانشجو بودیم و تصمیم گرفتیم که با توجه به نفوذی که فضای مجازی در میان مردم پیدا کرده از این فضاها برای رساندن پیام و فرهنگ سازی استفاده کنیم. به همین خاطر علاوه بر توئیتر، در اینستاگرام و تلگرام هم، حساب کاربری جدیدی ایجاد کردیم و با شناسه khatcampaign@ فعالیتمان را در این فضاها آغاز شد.

این فعال فضای مجازی با اشاره به هشتگ‌های شبکه‌های اجتماعی در این باره اظهارکرد: چند سالی می‌شود که هشتگ‌ها در شبکه‌های اجتماعی توسعه پیدا کرده‌اند، مدتی بعد ما هم تصمیم گرفتیم تا از هشتگی واحد برای این کمپین استفاده کنیم و به همین دلیل با معرفی جمله‌ای با هشتگ من #بین_خطوط می‌رانم از کاربران فضای مجازی خواستیم تا با ما همراه شوند و البته خیلی زود با حمایت کانال‌های تلگرامی و حساب‌های پرمخاطب توئیتر میان کاربران شناخته شدیم.

کشمیری درباره تردد خودروهایی که برچسبی با این جمله در قسمت شیشه یا صندوق عقبشان دیده می‌شود نیز گفت: هدف ما همین بود که این فرهنگ را ترویج کنیم و از این طریق برای حرکت و رانندگی بین خطوط فرهنگ‌سازی کنیم، دوستان دیگر هم به کمک ما آمدند و طرح‌هایی به این منظور منتشر شد اما چون جای خاصی از ما حمایت نمی‌کرد و اسپانسر خاصی هم نداشتیم، با منتشر کردن این طرح‌ها در کانال تلگرام از کاربران خواستیم که خودشان آن را به شکل برچسبی پرینت گرفته و پشت خودروهایشان نصب کنند که اتفاقا مورد استقبال هم قرار گرفت.

او با بیان اینکه چند نفری به ما قول داده‌اند که از این اقدام حمایت کنند، گفت: البته تا کنون مبلغی به ما پرداخت نشده اما ما همچنان روی قول‌ها حساب می‌کنیم. کار دیگری هم که انجام داده‌ایم و فکر می‌کنم که طی یکی دو‌ روز آینده نهایی شود چاپ حدود 5000 برچسب با جمله من #بین_خطوط می‌رانم است که قرار است آن را در برخی از شعب شهر کتاب و برخی از کتاب‌فروشی‌ها همچون نشر چشمه و نشر ثالت و حتی کافه‌های معروف تهران پخش کنیم تا در میان مردم توزیع شود.

این فعال فضای مجازی با بیان اینکه هیچکدام از ما فکر نمی‌کردیم این ایده تا این حد مورد استقبال جامعه قرار بگیرد به ایسنا گفت: البته در تهران اوضاع خوبی داریم اما در شهر‌های دیگر به دنبال افرادی هستیم تا با هماهنگی با آنها ، این برچسب‌ها و طرح ها را در شهرهای دیگر نیز توزیع کنیم و به همین دلیل از شهروندان فعال درخواست می‌کنیم تا به ما کمک کنند و این کمپین را در شهرها خود گسترش دهند.

او با اشاره به استقبال‌ صورت گرفته از این کمپین نیز اظهارکرد:‌ علاوه بر شهروندان که استقبال خوبی از کمپین کردند، گروه‌های دیگری هم همکاری خوبی با ما داشتند برخی از چاپخانه‌ها اعلام آمادگی کردند که برچسب‌های ما را رایگان چاپ کنند. برخی از هنرمندان همچون سیامک انصاری، مهناز افشار، رضا کیانیان و ... هم تا کنون به حمایت از ما پرداخته‌اند که البته امیدوارم این حمایت‌ها باعث اصلاح در فرهنگ ترافیکی ما شود.

* حمایت پلیس راهور از کمپین من #بین_خطوط می‌رانم

سرهنگ عین‌الله جهانی، معاون آموزش و فرهنگ ترافیک پلیس راهور ناجا نیز با استقبال از اقدامات خودجوش برای فرهنگ‌سازی در ترافیک به خبرنگار ایسنا گفت: این کمپین و کمپین‌های مشابه آن اقدام بسیار خوب و قابل توجهی است که در جهت افزایش مشارکت شهروندان انجام می‌شود، این کمپین ارتباطی با پلیس راهور ندارد اما ما از چنین اقداماتی حمایت می‌کنیم و امیدواریم که چنین فعالیت‌هایی در نهایت یک سامان و نظمی به ترافیک در تهران بدهد.

وی با اشاره به نفوذ اینترنت و شبکه‌های اجتماعی در میان شهروندان اظهارکرد:‌ این کمپین در چنین فضایی شکل گرفته و بدیهی است که نباید از ظرفیت این شبکه‌ها برای فرهنگ‌سازی و انتقال مفاهیم ترافیکی غافل شد، پلیس راهور هم در طول ایام نوروز و مسافرتهای نوروزی کانالی را در تلگرام راه‌اندازی کرده بودند که نتایج خوبی هم بدنبال داشت.

معاون آموزش و فرهنگ ترافیک پلیس راهور ناجا درباره پیامدهای عدم رانندگی بین خطوط اظهارکرد: متاسفانه گاهی شاهد این هستیم که در یک بزرگراه با سه باند، پنج وسیله نقلیه کنار هم قرار گرفته‌اند. این کار علاوه بر اینکه چهره زشتی از شهر ارائه می‌دهد باعث سنگین شدن ترافیک و اخلال در عبور و مرور می‌شود.

جهانی با اشاره به تاثیراتی که حرکت یک خودرو در بین خطوط بر ترافیک می‌گذارد، به ایسنا گفت: حرکت یک خودرو در بین خطوط حداقل باعث حرکت پنج خودرو در بین خطوط می‌شود، خودروهای دو طرف این خودرو هم مجبور به حرکت در بین خطوط می‌شوند و خودروهای پشت سری هم در اکثر مواقع پشت سر خودروی روبرویی قرار گرفته و بین خطوط حرکت خواهند کرد.

وی ادامه داد:‌ حرکت بین خطوط احتمال وقوع تصادف را نیز کاهش می‌دهد، ما در اصطلاحاتمان جمله‌ای داریم که دو خط موازی هیچ‌گاه به یکدیگر نمی‌رسند، این در ترافیک هم صحیح است، دو خودرو که بین خطوط حرکت می‌کنند هیچگاه با یکدیگر تصادف نخواهند کرد و صد البته با سرعت بیشتری هم حرکت خود را ادامه می‌دهند.

معاون آموزش و فرهنگ ترافیک پلیس راهور ناجا افزود:‌یکی دیگر از نتایجی که در پی حرکت بین خطوط حاصل می‌شود، افزایش بهداشت روان جامعه و کاهش استرس است، گاهی شاهد این هستیم که عدم حرکت بین خطوط یا باعث تصادف شده یا حتی باعث می‌شود که آینه دو خودرو با یکدیگر برخورد کند، اما همین برخورد کوچک گاهی منجر به نزاع‌های فیزیکی و زبانی میان دو فرد یا دو گروه با یکدیگر می‌شود. افزایش سرعت حرکت خودروها به هنگام ترافیک نیز از دیگر ویژگی‌های رانندگی بین خطوط است.

* 10 درصد تصادفات به‌دلیل عدم حرکت بین خطوط

جهانی با تاکید بر اینکه به طور متوسط 10 درصد از کل تصادفات رانندگی به علت عدم حرکت بین خطوط رخ می‌دهد، خاطرنشان کرد: خوشبختانه در سال‌های اخیر رانندگی بین خطوط در بسیاری از شهرهای کشور به ویژه تهران وضعیت رو به بهبودی داشته اما همچنان تا شرایط ایده‌آل فاصله وجود دارد و البته خوشحالیم که شهروندان خودشان هم پای کار آمده‌اند و چنین کمپین‌هایی را راه‌اندازی کرده‌اند، بدون شک اقدامی که از سوی خود مردم انجام شود، مورد استقبال خودشان هم واقع خواهد شد.

وی درباره جریمه عدم رانندگی بین خطوط نیز گفت:‌ در حال حاضر سیاست پلیس راهنمایی و رانندگی فرهنگسازی است اما اگر خودرویی بین خطوط حرکت نکند، طبق قانون 40 هزارتومان جریمه خواهد شد.

به گزارش ایسنا، کمپین بین خطوط که با هشتگ" #بین_خطوط "در فضای مجازی فعالیت می کند، گرچه تا کنون دستاوردهای خوبی داشته اما توسعه آن نیازمند همراهی شهروندان و به خصوص جوانان است، شاید بد نباشد برخی از کاربران شبکه‌های مجازی بر چسب‌های من #بین_خطوط می‌رانم را تهیه کرده و به رانندگانی که به این فضاها دسترسی ندارند، هدیه بدهند.