Gerdab.IR | گرداب

مستند مرزهای شیشه‌ای (7) + متن

تاریخ انتشار : ۲۵ شهريور ۱۳۸۹

 

 

اختصاصی گرداب- نظر به تخصصی و کارشناسی بودن متون استفاده شده در مستند مرزهای شیشه ‌ای (اعم از پلاتو و نریشن) اهم موارد اشاره شده در مستند شماره (7) جهت استفاده بیشتر مخاطبان فرهیخته تقدیم می ‌شود: 
 
در مباحث آسيب شناختى، نهاد خانواده يکى از محورهاى مهم بررسى آسيب ­هاى ناشى از تحولات خانواده است؛ تحولاتى که خود منشأ بروز دگرگونى ­هايى عميق و اساسى در نوع روابط و ارزش­ هاى خانوادگى مى باشند. بسيارى از اين تحولات و دگرگونى ­ها از بيرون، بر خانواده تحميل مى­ شود.

از زمانى که اينترنت وارد فضاى زندگى انسان شده تا به امروز، على رغم تمام محاسن و مزاياى آن، يکسرى دغدغه­ و نگرانى­ بر خانواده­ ها تحميل نموده است. مسأله ای كه در تمام جوامع موضوعيت داشته و محدود به جامعه­ و يا اقليتي خاص نمي ­شود.

به دليل ويژگي ­هاي خاص فضاي مجازي و نو بودن اين پديده، بسياري از والدين فرصت، امكان و يا توان كافي براي شناخت دقيق اين فضا و كاربردهاي آن را به دست نياورده­ اند و عدم آشنايي مناسب آنها با اين فضا و در مقابل، استفاده روزمره نوجوانان، جوانان و حتي كودكان از اين فضا باعث شده است كه يك فضاي محرمانه و خصوصي در داخل خانه براي فرزندان ايجاد شود و آنها بدون دغدغه و بدون احساس وجود ناظر بيروني به سايتهاي مختلف در اين فضا دسترسي يافته و بعضاً به دليل ويژگي­ هاي سني و شخصيتي و كنجكاوي­ هاي خود متأثر از فضاهاي ناسالم موجود در اينترنت گردند.

فضاي مجازي با وجود دارا بودن پيچيدگي ­هاي خاص،‌ در عين حال براي كاربران خود در تمام سنين كاربردهاي ويژه­ اي را ايجاد نموده است كه از يك كودك چند ماهه تا مسن ­ترين افراد مي توانند به عنوان مخاطبان و كاربران اين فضا باشند.

افراد در دنياى مجازى به خاطر نبود نشانه ­هاى فيزيکى، قدرى گمنام و به طرز محسوسى کنترل ناپذيرند. اين فضا خانواده را با سبک­ هاى مختلف و متعدد زندگى، هويت هاى جديد و فرهنگ هاى متغير، روبه رو مى­سازد. در دنياى مجازى که اينترنت به وجود مى­ آورد، جايگاه خانواده و حدود آن روشن و مشخص نيست و اين از جمله بخشهايي است كه نياز به آسيب ­شناسي دارد.

وجود و ارائه نرم ­افزارهاي كنترل فرزندان كم سن و سال در جوامع پيشرفته نشان از اهميت و توجه والدين به موضوع حضور فرزندان در فضاي مجازي دارد. ارائه نرم­ افزار فيلترينگ خانگي در كشورمان طي سالهاي اخير و استقبال بالاي والدين از اين نرم افزار نشان از وجود نگرش مثبت و درك درست از آسيبهاي موجود در اين فضا و ضرورت كنترل فرزندان به خصوص در سنين نوجواني دارد.

ارزش ­ها و اصول اخلاقى حاکم بر خانواده در فضاى مجازى تعريف و تبيين متفاوتى با دنياى واقعى دارد. در واقع اينترنت فرهنگ مخصوص به خود را ايجاد مى­ کند. افراد وابسته به اينترنت وقت کمترى از زندگى­ شان را به مردم اختصاص مى ­دهند و در عوض بيشتر اوقات ­شان را در انزوا وقف کامپيوتر مى ­کنند. اينترنت نقش گفتگو در اين افراد را کم رنگ ­تر کرده و زنگ خطر جدى را براى ارتباطات انسانى به صدا در آورده است.

شايد بتوان در مقابل واژه اعتياد اينترنتي، عبارت احتياط اينترنتي را به عنوان يك ضرورت در دنياي امروز مطرح نمود كه مي ­تواند به عنوان مقدمه ­اي براي كاهش آسيبهاي ناشي از اين فضا كه در نهايت مي ­تواند به اعتياد و انحراف اينترنتي منجر گردد، مطرح باشد.

خانواده ­ها در استفاده فرزندان از اینترنت باید آنان را آگاه کنند که اَسرار، محتوا و تصاویر شخصی خانواده، مختص خانواده است و مصرف عمومی ندارد. فرزندان باید بیاموزند که تمامی محتوا و مطالب اینترنت قابل اعتماد نیست و مورد استفاده عمومی ندارد.

فرزندان باید آگاه شوند که حریم شخصی و حریم خانوادگی حرمت دارد و فاش نمودن اطلاعات شاخص خانواده به صورت غیرمحتاطانه می ­تواند لطماتی جدّی به زندگی خانوادگی بزند.

همچنین از نظر فني بايد فرزندان را توجيه كرد كه ورود به سایت­ های ناشناخته امکان ویروسی شدن نرم افزارهای کامپیوتر و یا حتی صدمه خوردن سخت افزار­ها و زیان اقتصادی را نیز در پی دارد.
با برشمردن برخی از مسایل مرتبط با خانواد­ه و اینترنت، گام اول،آگاهی والدین از چگونگی مصرف اطلاعات اینترنت است و این آگاهی روند بهره­ مندی از اینترنت را بهبود خواهد بخشید.